0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 20.

A sertés takarmányozásának kérdései

A sertéstakarmányok gabona-alapanyagainak ára jelenleg alacsony, de a kész takarmányra annyi más költség is épül (például szállítás), hogy drasztikus árcsökkenésről nem beszélhetünk.

Fenntarthatóság is szempont lett

A fenntarthatóság és környezetvédelmi kihívások az elmúlt időszakban felerősödtek, de ezek nem új keletűek. A szintetikus aminosavakat egyre inkább beépítik a premixgyártásba, ezáltal csökkentik a nitrogénürítést és a fehérje-felhasználást a telepeken. Következő ilyen lépés a foszforszintek csökkentése lesz, amely Németországban sokkal előrehaladott, mint nálunk. A foszforszintet a fitáz enzim megfelelő szinten tartásával lehet csökkenteni. De ugyanilyen fontos, hogy az emésztést segítő különböző anyagokat, akár külső enzimeket, vagy különböző gomba-melléktermékeket használjunk. Ennek köszönhetően sokkal jobban hasznosulhat a takarmány, ezáltal csökkenteni lehet a fejadagokat, az úgynevezett környezet terhelés pedig kisebb lesz. Mindezek már a gyakorlatban vannak. Az emésztést segítő anyagok az elmúlt két-három évben kerültek előtérbe, de a szintetikus aminosavak szintjének emelése már több mint öt éve megjelent a takarmányozási gyakorlatban. Tapasztalatok szerint, ha a szintetikus aminosavak szintjét emeljük, akkor akár 5-6%-al is csökkenthetjük a késztakarmányban a szója mennyiségét, ezáltal a bélsárban megjelenő nitrogén mennyisége is jelentősen kisebb lesz.

Kicsik és a nagyon nagyok

Agárdi Gábor úgy látja, hogy a közeljövőben a sertéságazatban kettészakad a gazdaságok üzemmérete. Valószínűleg fennmaradnak a 20-25 kocát és növendékeit tartó, saját takarmány-előállítás és hizlalás után feldolgozást és értékesítést folytató gazdaságok. Ők lesznek azok, akik a helyi kézműves termékekre alapoznak, és talán falvanként lesz egy-két ilyen termelő. Illetve lesznek az 1000 kocánál többet tartó telepek, professzionális telepi menedzsmenttel, modern technológiával, gépesítéssel, automatizálással és a hatékonyságot szem előtt tartó gazdálkodással.

A sertéstakarmányozásban a jövő kihívása, a kutatás fejlesztés fő iránya a takarmányértékesítés javítása mellett, továbbra is a környezet terhelés csökkentése, a precíziós takarmányozás bevezetése. További kihívás a szapora koca fajták kiszolgálása, ugyanis nem egyszerű feladat a 14-16 malacot nevelő kocák kiszolgálása. Így ezeket a feladatokat kell előtérbe helyezni a takarmányozási szakembereknek.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: