0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 16.

A muskátli 4 legádázabb ellensége

A muskátli nem hiába szolgált rá a túlélő címre, hiszen minimális gondoskodással is vígan éli világát. Szívóssága ellenére viszont van négy olyan gyenge pontja, amelyektől ha megóvjuk, gyönyörű virágokkal hálálja meg a védelmet.

A muskátli nem egy úszóbajnok, így nem kell neki medence

Dél-afrikai növényként a muskátli jól alkalmazkodik a meleg és száraz időjáráshoz, a nedves gyökereket viszont képtelen sokáig tolerálni. A gyökér menti nedvesség akkor következik be, ha túl sok víz kerül a cserépbe, amit a növény már nem tud hasznosítani.

A felesleget okozhatja egy kiadósabb eső vagy a túlöntözés is, amik hatására kiszorul a levegő a talajból és a gyökerek elrohadnak.

A fuldokló muskátlit úgy ismerheted fel, ha felemeled a cserepét és víz csöpög belőle. A sárga és kókadt levelek szintén árulkodó jelek, csak úgy, mint az elrohadt virágszárak és gyökerek. Mindezek mellett érdemes a levelek alját is megvizsgálnunk, hogy találunk-e rajtuk hólyagokat.

muskátli
Forrás: Pelargonium for Europe

Tippek, hogy elkerüld a túlöntözést:

A felesleges víz ellen jó megoldás lehet a cserép alján egy réteg agyagkavics vagy duzzasztott agyag. Az sem mindegy, hogy milyen minőségű földet használunk; törekedjünk a minőségire. A jó minőségű virágföld stabil szerkezetű, így támasztékot ad a muskátlinak és elegendő levegőt enged a gyökerekhez.

Az agyag és a föld még nem minden, arra is érdemes figyelni, hogy a cserépalátét ne gyűjtse össze a felesleges vizet.

Mielőtt megöntöznénk a növényt, érdemes ujjunkkal ellenőrizni, hogy szüksége van-e vízre. Ha a földet melegnek és száraznak érezzük, de az még nem válik el a cserép peremétől, épp ideális az idő az öntözéshez.

Forrás: Pelargonium for Europe közlemény

Magazin ajánló: