0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 13.

A méhek még a talaj karbantartásában is szerepet játszanak

Talán méhészként is elcsodálkoztunk már azon, hogy a mi házi méhünkhöz nagyon hasonló méhek egy-egy lyukból vagy földi üregből jöttek elő illetve oda tértek vissza.

Érdemes tudni, hogy a méhfajok többsége a talajban fészkel. Ezért a méhek nem csak a beporzásban, de a talaj ökoszisztémájában is fontos szerepet játszanak.

méh
Fotó: Freepik

Egy nemrég lezárult vizsgálat során zürichi kutatók röntgenfelvételekkel betekintést nyertek a talajban élő vadméhek életébe.

A méhekről szóló kutatások nagy része általában beporzásban végzett rendkívüli szerepüket vizsgálja, míg a méhek talajjavító szerepe eddig figyelmen kívül maradt.

Pedig a méhfajok többsége a talajban fészkel. Egy tudóscsoport röntgen komputertomográfiát felhasználva vizsgálta meg a magányos és a társas méhfajok fészkeinek talajszerkezetét, formáját és időbeli fejlődését. A magányos fajok fészkei egyszerű elágazás nélküli járatok, amelyeket nem használnak újra, és idővel összeomlanak. A társas méhfajok járatai bonyolultabbak, erősen szerteágazók, továbbá vízszintes és függőleges járatokból állnak, melyeket idővel még bonyolultabbá és nagyobbá építenek a méhek.

A vizsgált vadméhek (Colletes cunicularius, Lasioglossum malachurum) járatainak állapota nagyon változó volt: néhányuk pár hét alatt összeomlott, mások pedig a tizenhat hónapos vizsgálati időszak alatt nagyjából ugyanolyan maradt.

Úgy tűnik, hogy a talajban élő vadméheknek fontos szerepük van az ökoszisztéma fenntartásában. Fészeképítő tevékenységükkel javítják a talajminőséget, járataikkal fellazítva és átszellőztetve azt, így a talaj könnyebben veheti fel a vizet.

A talajban élő vadméhek röntgenvizsgálata a jövőbeli kutatások számára jelentős lehetőségeket tartogat, és a méhek védelmében is szerepet játszhat.

A tanulmány teljes terjedelmében ide kattintva érhető el (nyílt hozzáférés).

Ajánljuk még:

Menopauza, pre- és posztmenstruális szindróma, sebek és diabétesz: segít a méhpempő!

Döntött az Európai Parlament: ez lesz a méz címkéjén

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: