0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 25.

Az erdőben is haladni kell a technológia fejlődésével

Kötelező szakmai továbbképzést szervezett az Országos Magyar Vadászkamara Nógrád Vármegyei Területi Szervezete hivatásos vadászok részére Bárnán, a Bárna-Vad Kft. rendezvénytermében, május 23-án.

A szakmai napon a drónok vadgazdálkodási felhasználásának korszerű lehetőségeit, a hangtompítók működését, az éjszakai célzást segítő eszközök használatát és a vadkárlejelentések, -felmérések szabályait ismertették az előadók.

iránytű
Illusztráció forrása: Freepik

Az ABZ Drone Kft. képviseletében Keczer Máté ügyvezető helyettes arról adott számot, hogy korábban, szakmai projektek keretében, a gyakorlatban már bizonyították a drónnal történő őzgidamentés és fogolyállomány-felmérés sikerességét. Felhívta a figyelmet, hogy a drónok használata egyre nagyobb teret hódít a mezőgazdaságban, de a vadgazdálkodásban is nagy segítséget jelenthetne ezeknek az eszközöknek az alkalmazása: megkönnyíti a vadkár felmérését, detektálja a növénykultúrákban a földön fészkelő vad-, védett vagy fokozottan védett madárfajok fészkeit, az elfektetett gidákat, nyúlfikat stb.

A mezőgazdasági területek feltérképezése, különösen kaszálás előtt, kiemelten fontos; a drónok használatával nemcsak megkíméljük az állatok életét, a gazdálkodó is jelentősebb anyagi kártól mentesítheti magát.

Remek példa erre, mikor a lekaszált takarmányt szenázsként, levegőtől elzártan tárolja, és benne a „bedarált” vad bomlásnak indul. Ekkor akár a botulizmus-fertőzés veszélye is fennállhat, melyet feletetve a haszonállatokkal, súlyos állategészségügyi problémákat eredményezne.

A szakember előadásában azt is kifejtette, Svájcban, Németországban és Ausztriában már rendszerint használnak drónokat a kaszálandó területeken.

Ezekben az országokban olyan sikeressé vált például az őzgidamentés, hogy a svájci őzállomány növekedésnek indult.
A Nógrád vármegyei hivatásos vadászok szakmai napján kötelező volt a jelenlét

A hangtompítókról egy sportlövő, a 2015-ös Európa-bajnokság fekvő szabadpuska kategória negyedik helyezettje, Szabián Norbert adott tájékoztatást. A hangtompító a Vadászati törvény módosításával nemrégiben legálisan használhatóvá vált, ezért a hivatásos vadászoknak szükségszerű működésüknek lényegi kérdéseivel tisztában kell lenniük. Az előadó a gyakorlatban mutatta be a hangtompító nélküli és a hangtompítóval felszerelt puska dörrenésének decibelszintjét – a különbség jól hallható volt.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: