0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 16.

Így (ne) nyírjuk ki a tujáinkat

Sok tuja pusztult el hazánkban az utóbbi években. Ennek számos oka volt és van, egyik például, hogy a gazdája öli meg ezeket, persze nem szándékosan…

Az elmúlt néhány év nem az örökzöldek időszaka volt hazánkban, sok tuja pusztult el a közelmúltban. Ennek egyik oka a klímaváltozás hatásainál kezdődik, e növények nem szeretik a száraz levegőt, és a száraz talajt, tehát ha aszály van, akkor nem érzik jól magukat. Ennek egyenes következménye, hogy a növény legyengül, és akkor már szinte mindegy, mi adja meg a végső kegyelemdöfést…

Az elmúlt évtizedekben a tuják, ciprusok, hamisciprusok, borókák kedvelt örökzöldjei lettek a hazai kerteknek.

Az egyre pusztuló örökzöldek jelenségnek több oka is van, de tanulsága mindenképp: a tájidegen fajok szépek, egzotikusak, de sok gondozást igényelnek, és nagy a kockázat is, hogy bírják-e a mi klímánkat hosszabb távon.

Van, amikor annyira jót akarunk, hogy kinyírjuk

Az elmúlt évek nyarainak aszályos periódusait nem kedvelik az örökzöldek. A szárazság sokszor légköri aszállyal társul, és az Alföldön ebbe sok növény belepusztul. Hazánkban talán csak a legnyugatibb országrész, az Alpokalja felel meg klíma szempontjából e fajoknak.

Többször látni drágán vásárolt, formára nyírt példányokat belepusztulni a túlzott gondoskodásba, és a köréjük létrehozott enteriőr hátrányaiba.

Amikor például valaki szoliterként elültetve hófehér kavicsokkal veszi körbe a növényt, azzal alá is írta annak halálos ítéletét.

A magányos ültetés eleve nem mindig szerencsés, hiszen így tűző napon van egy olyan növény, amely a száraz levegő helyett a párásabb mikroklímát kedveli. A fehér kavicsok szépen kiemelik a látványos egyedet, de csak pár hónapig! A fehér kavicsok fény és hővisszaverő hatásának köszönhetően ugyanis szerencsétlen növény nem csak felülről kapja a forróságot, hanem alulról is, és ezt nem sokáig bírja.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: