0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 13.

Újabb záporos csapadék öntözi a földeket

Szántóföldi növényeink igényelnék az esőt, ami a következő egy hétben érkezik is. A csapadék mennyiségének területi eloszlása azonban továbbra is egyenlőtlen marad.

Az elmúlt egy hét során folytatódott a meleg, záporos, zivataros időjárás. Valahol az országban minden nap esett, többfelé viharos széllel kísért heves zivatar, helyenként felhőszakadás és jégeső is kialakult. Az elmúlt 10 nap alatt hazánk döntő részén 10 és 50 mm közötti csapadék hullott, de néhol ennél is jóval több esett.

A záporos csapadékforma miatt nagyok a területi különbségek, a Mezőföldön, illetve a Hajdúságban és a Sárréten foltokban csak kevés eső hullott.
csapadék, fűszál
Fotó: Freepik

Az elmúlt héten a felszín közeli talajréteg sokfelé átnedvesedett, foltokban maradt csak száraz.

Múlt szombat óta azonban kevesebb helyen alakult ki záporeső, azóta újra sokat száradt a talaj. A fölső 50 cm-es réteg nyugaton és északon sokfelé kellően nedves, ugyanakkor főleg az Alföldön és a Dunántúl délkeleti felén jelentős a nedvességhiány, bőven lenne helye a további esőknek. A fél méternél mélyebb talajréteg továbbra is bőven tartalmaz nedvességet, ami jó tartalékot jelenthet egy esetleges nyári aszály során.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: