0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 25.

Vadászó őseink jóval több növényi élelmet vettek magukhoz, mint eddig gondoltuk

15 ezer évvel ezelőtt élt vadászó-gyűjtögető őseink vizsgálatakor a tudósok azzal szembesültek, hogy jóval nagyobb szerepet játszottak a növényi eredetű táplálékok az étrendjükben, mint azt eddig gondolták.

Az elfogadott nézet szerint a hús jelentős szerepet játszott vadászó-gyűjtögető őseink életében, még mielőtt a neolitikumban elkezdtek volna áttérni a növénytermesztésre és állattenyésztésre. Azonban

a paleolitikumból nagyon kevés jól megőrződött emberi maradvány került elő, így nem sokat tudunk az étrendjükről.

Egy új tanulmányban a Max Planck Intézet antropológusai a francia Géoscience et Environnement Toulouse laboratórium és a marokkói Nemzeti Régészeti és Örökségtudományi Intézet tudósaival együtt vizsgáltak meg a marokkói Taforalt barlangból előkerült maradványokat – írja a ScienceDaily. Az itt fellelt egyének az iberomaurusian kultúrához tartoztak, és nagyjából 15 ezer évvel ezelőtt éltek.

A kutatás során többféle izotópos vizsgálatot is bevetettek, beleértve a fogzománc cink- és stronciumizotópos elemzését, a kollagén szén-, nitrogén- és kénelemzését, valamint az emberi és állati maradványok aminosav-elemzését is. Ezzel érdekes betekintést nyertek a kutatók az ősi táplálkozási szokásokba.

ősember neandervölgyi vadászó-gyűjtögető
Képünkön neandervölgyi ember modellje, illusztráció
Fotó:sgrunden, Pixabay

A tanulmány legfontosabb eredményeként kimutatták, hogy ezek a vadászó-gyűjtögető emberek jelentős mennyiségű mediterrán növényfajt fogyasztottak. Mindezt több évezreddel a mezőgazdaság elterjedése előtt. Az olyan régészeti-botanikai maradványok, mint a barlangban talált makkok, fenyőtobozok, vad hüvelyesek még inkább alátámasztják az eredményeket.

Sőt, azt is feltételezik, hogy a növényi étrend a csecsemők táplálásában és elválasztásában is fontos szerepet játszott.

Ez a felfedezés igen fontos, mivel elképzelhető, hogy jóval hamarabb hagyták abba a csecsemők szoptatását ezekben a mezőgazdaság előtti vadászó-gyűjtögető közösségekben, mint azt korábban gondolták.

Forrás: ScienceDaily

Magazin ajánló: