0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 16.

Cél a Magyar Derby

Stanislav Georgievvel, a tízszeres magyar sampion zsokéval a Nemzeti Díj megnyerése után Géza megvásárlásáról, a meglepetésről, a versenyről és a jövőbeli elképzelésekről is beszélgetett a Pegazus.

Gézát, az angol telivért másfél évesen választotta ki Írországban, majd irányította a belovaglását, a felkészülését és mind a négy versenyében ő ült a nyergében, így a kezdeti szárnypróbálgatások után az év egyik legnagyobb versenyében, a Nemzeti Díjban is együtt érték el a sikert.

Gézával biztosan nyertétek a Nemzeti Díjat. Mennyire számítottál előzetesen a győzelemre? Hiszen három héttel korábban, a Gróf Erdődy Rudolf Emlékversenyben úgy tűnt, hogy Gézának még javulnia kell egy esetleges elsőséghez.
Stanislav Georgiev a Kincsem Parkban nyilatkozik a Nemezeti Díj megnyerése után
Stanislav Georgiev a Kincsem Parkban nyilatkozik a Nemzeti Díj megnyerése után
Fotó: Vonczem Gabriella

Az Erdődyben még zöldnek éreztem a lovat, sőt még a Nemzeti Díjban is annak találtam egy kicsit. Azt a versenyt formába hozó futásnak szántuk, miután Géza télen hosszabb pihenőt kapott. Ennek az volt az oka, hogy tavaly októberben, amikor a Szent László Díjban lovagoltam, nem igazán tetszett és éreztem, hogy erős növésben van. Az Erdődyben tehát még nem top formában lépett pályára. Emellett úgy is éreztem, hogy fejben sem állt még készen, inkább olyannak tűnt, mint egy gyerek. Az a típusú ló, aki versenyről versenyre jön előre. Azt azonban már mutatta, hogy jó képességű és nagy végspeeddel rendelkezik.

A három héttel korábbi versenye után pedig már munkában is éreztük, hogy egyre komolyabban dolgozik és jön előre. A Nemzeti Díj előtt ezért már nagyon bíztam benne.

Azt egy lóversenyfutam előtt soha nem lehet kijelenteni, hogy biztosan nyerünk, de meg voltam győződve róla, hogy az első három hely valamelyikén mindenképpen ott leszünk.
Kiket tartottál a legnagyobb ellenfeleknek?

Az Erdődy nyerőjét, Mágnás Öcsit mindenképpen, hiszen mutatta, hogy jó formában van. Igaz, arra is gondoltam, hogy talán kicsit sok lesz neki a 200 méterrel hosszabb táv. Emellett Miroslav Jovanovic tréner lovát, Exactot is láttam Pozsonyban jó versenyt nyerni néhány hete. Róla is azt gondoltam, hogy az 1600 méter lehet a leghosszabb táv, amin még eláll. Gézának viszont 1600 méter vagy az ennél hosszabb táv még jobban fekszik.

Géza könnyen nyerte a Nemzeti Díjat
Géza könnyen nyerte a Nemzeti Díjat
Fotó: Vonczem Gabriella
A Szenttamási istálló lova, a fantasztikus származású, Frankel apaságú Short Circuitje szerezte meg a Nemzeti Díjban Géza mögött a második helyet. Őt nem tartottad a verseny előtt ellenfélnek?

Annyira nem számítottam rá, mert egy nyeretlenek között elért győzelem után érkezett ide. Láttam, hogy nagyon jó a származása, de én személy szerint nem bízom az angol vagy ír tréningből vásárolt lovakban. Mindig úgy érzem, hogy néhány jó futásra képesek ugyan a Kincsem Parkban, de ennél több nemigen van bennük. Ilyen jó származású lovakat, ha rendben lennének, nem tudnánk megvenni, ezért mindig van valamilyen oka, amiért eladják őket. Nem szeretek ezért tréningből lovat vásárolni. A lóverseny azonban azért is érdekes, mert mindenkinek különböző elképzelései vannak.

Hogyan élted át belülről a versenyt? Kívülről úgy tűnt, hogy csak magatokra figyeltetek és a saját versenyeteket futottátok.

Ismertem a lovat és az ellenfeleket is. Számítottam rá, hogy Gézának a start után időre van szüksége, hogy felvegye a tempót, így az elején hagytam, hogy a saját, kényelmes iramában galoppozzon.

Az utolsó 800 méteren már meg kellett lovagolnom és fel kellett ébresztenem. Közben tudtam, hogy nagyon jó a véghajrája.

Láttam, hogy belül, a korlát mellett többen is zavarják egymást, ezért kijjebb jöttem, hogy biztosan legyen helyem a végére. Közben 300 méterrel a cél előtt ismét többen sodródtak jobbra-balra előttem, így még mindig várnom kellett, hogy szabad utat találjak. Az utolsó 200 méteren aztán végre el tudott indulni és akkor könnyen átszalad a többieken.

Forrás: Pegazus

Magazin ajánló: