0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 25.

Hatékony növényvédelem a szőlő egészséges terméséért

A magyarországi szőlőtermelés egyik kulcskérdése a növény egészségesen tartása a megfelelő mennyiségű, egészséges termés eléréséért.

Szerző: Bálint Sándor, a Corteva Agriscience magyarországi termékmenedzsere

A szőlőtermesztésnek és a borkészítésnek több mint ezeréves hagyománya van Magyarországon. Az ország kedvező talaj- és éghajlati adottságainak köszönhetően a bortermelés a 10. század óta fontos jövedelemforrása az ország gazdaságának. A filoxéra 19. század végi pusztítása és az első világháború termelési válsága után a szőlőtermesztés ismét fellendült az országban.

szőlő

Az elmúlt években jelentős csökkenés volt megfigyelhető a szőlő termőterületében Magyarországon. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Szőlőültetvények, 2020 című kiadványa szerint 2020-ban közel harmadával kevesebb, 62 ezer hektár volt az ország szőlőterülete 2001-hez képest.

A KSH adatai szerint a magyar borexport értéke 2020-ban 120 millió euró volt, ami a teljes hazai termékexport 0,1%-a. Az exportországok között Németország, Csehország, Szlovákia és az Egyesült Királyság szerepel.

Ezzel szemben a borimport 2020-ban mennyiségben és értékben is jóval kisebb volt, mindössze 20 millió eurót ért el.

A magyarországi szőlőtermelés egyik kulcskérdése a növény egészségesen tartása a megfelelő mennyiségű, egészséges termés eléréséért. Magas minőségű és elvárt mennyiségű szőlő csak egészséges lombozatú növénytől várható, ezért fontos, hogy a gazdálkodók olyan hatékony növényvédelmi megoldásokat válasszanak, amelyek kiváló védelmet nyújtanak a már kialakult és az éppen fejlődő növényi részek számára.

Forrás: Corteva Agriscience közlemény

Magazin ajánló: