0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 13.

Talajápolás másképpen

A talajművelés a szőlőtermesztés fontos része, a terméshozamra, a szőlő egészségére és a bor minőségére gyakorolt hatása vitathatatlan. A művelet lényege, hogy a talajkezelés eredményeként ellássuk a szőlőt a szükséges tápanyagokkal és vízzel.

És amennyire lehet, megkíméljük a növényeket a stressztől. talajápolás

szőlő

A megfelelő talajápoláshoz nemcsak a művelőeszközöket és mű­velési eljárásokat kell ismerni, figyelembe kell venni az éghajlati és talajviszonyokat is, ezért nem lehet általános, minden területre érvényes talajművelésről beszélni. Ami az egyik talajtípuson és termesztési körzetben megfelelő, az másutt káros lehet, és ami az egyik évben sikeresnek bizonyult, az a következőben túl intenzív vagy túl extenzív lehet. A talajápolást nemcsak a termőhelyhez kell igazítani, hanem az éghajlati és talajviszonyokhoz is.

A szőlőültetvények sorközeinek jó és állandó járhatósága, gyomszabályozása mellett a talajművelés legfontosabb célja a kiegyenlített víz- és tápanyagellátás fenntartása.

Szoros összefüggés van azonban a talaj nedvessége, a művelés időpontja, intenzitása, valamint a talajban lévő tápanyagok rendelkezésre állása és a talajrészecskékből való felszabadulása között. Ezt a művelés során tartsuk szem előtt.

Növénytakaróval vagy anélkül

A szőlőtermesztésben sokféle talajművelési rendszer létezik. Különbséget kell tenni a sorok füvesítése, ugaron tartása és a talaj takarása között. A sorközök füvesítése lehet állandó, minden sorközre kiterjedő, vagy részleges, amikor minden második sorközben van zöld növényzet.

A takarónövényzet lehet időszakos is, vagyis csak a téli időszakban van növényzet a sorközökben, melyet tavasszal mulcsozunk.

Ezenkívül különbséget kell tenni a vetett és a természetes növénytakaró között.

szőlő

A sorközök ugaron tartása azt jelenti, hogy azokban egész évben folyamatos mechanikai talajművelést végeznek, ezáltal a talajfelszín nyitott, vagyis jobban kitett az éghajlati hatásoknak és az evaporációnak, felgyorsul az erodálódás folyamata. A sorokban kémiai gyomirtás folyik, ami tovább gyorsítja a talajszerkezet romlását és rombolja a talajbioszférát.

A herbicidek mikrobiológiai úton többnyire lebomlanak, viszont a kezelést követően a talajélet részlegesen leáll, és eltolódás következhet be a mikroorganizmus-populációban.
Forrás: Kertészet és Szőlészet

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: