0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 13.

Étvágygerjesztő virágköltemények

 Íme néhány színpompás asztaldísz muskátlival, hogy igazán étvágygerjesztő virágköltemények díszíthessék otthonunkat!

 Egy muskátliból készített asztaldísz bármilyen családi vagy baráti összejövetelt feldobhat. A változatos virágfajtáknak köszönhetően a muskátlival számtalan nyári dekoráció könnyen elkészíthető. Íme néhány ötlet a Pelargonium for Europe (PfE) szakembereitől, legyen szó egy családi ebédről, kerti sütögetésről, születésnapi mulatságról vagy vasárnapi brunchról, ezek az asztaldíszek minden esetben jól mutatnak!

muskátli
Fotó: Pelargonium for Europe

A muskátli minden létező formájában ideális asztali dekoráció az étkezések mellé: csinos cserépbe ültetett növényként, vázákba helyezett vágott virágként, de még akkor is, ha egyszerűen csak virágszirmokkal hintjük meg az asztalt. A klasszikus álló muskátli, az angyal muskátli és más nemesített fajták egyaránt csodaszép asztaldíszek lehetnek. Megfelelő gondoskodás mellett hónapokig pompázhat a buján kivirágzott cserepes muskátlink is.

A fent felsorolt fajtákon kívül a csüngő muskátliról is vághatunk szép virágokat. A muskátlinak meg se kottyan, ha szárakat vágunk le belőle, sőt, ettől csak még több virágot növeszt majd.

Újrahasznosított vintage dekoráció

muskátli
Fotó: Pelargonium for Europe

Egy gyönyörűen megterített asztalt még különlegesebbé varázsolhatnak a vintage hangulatban, poharakban és kis üvegvázákban elrendezett vágott muskátli színpompás szirmai. Az összképet feldobhatjuk még réz tartóba helyezett csavart gyertyákkal is, a nosztalgikus életérzést pedig csak tovább fokozza, ha a nagyi étkészletével és evőeszközeivel terítünk meg az ebédhez.

A nyári asztal legszebb dísze lehet egy házi készítésű emeletes állvány, amelyen retro poharak és tányérok egyensúlyoznak, és amelyet élénk színű muskátli csokor koronáz meg a tetején.

Keressünk különböző méretű poharakat és tányérokat a nagyi kredencében, fogjunk egy ragasztópisztolyt és kerámia ragasztót, és máris elkészül a házi dekoráció.

Az asztalteríték stílusához igazodva akár régi leveses tálba is ültethetjük a muskátlit. Öntözésnél viszont figyeljünk oda, hogy legfeljebb negyedóra után öntsük ki a fölös vizet a tálból, a muskátli ugyanis nem szereti, ha túlöntözve áll a vízben.

Papírmaséból tapasztott virágdísz

virág
Fotó: Pelargonium for Europe

Az igazán eredeti dekorációk mindig házilag gyártott elemekből születnek. Például olyan kreatív asztaldíszt készíthetünk dróthálóból és papírmaséból, amely egyszerre funkcionálhat több ágú gyertyatartóként és virágtartóként.

Aki szereti a kreatív, egyedi házibarkács ötleteket, annak csak némi kézügyességre és a megfelelő alapanyagokra lesz szüksége ahhoz, hogy vágott muskátliból mindössze néhány egyszerű lépésben rendkívül hatásos díszt alkosson.

Mire lesz szükség hozzá: drótháló, drótvágó, nagy méretű kövek, tapétaragasztó, újságpapír, fehér festékszóró, kis gyertyatartók viaszfogó talppal, fehér oszlopos gyertyák, kémcsövek, és vágott muskátli többféle színben és formában.

Így készül a házi virágtartó:

Első lépés: Vágjunk egy darabot a dróthálóból az asztaldísz talapzatához, és tekerjük a kövek köré. A kövek súlya fogja biztonságosan rögzíteni az elkészült díszt.

Második lépés: Formáljunk különböző magasságú hengereket a dróthálóból a talapzat négy sarkánál! Hozzunk létre még néhány hengerformát a maradék drótból, és rögzítsük a drót talapzathoz. Úgy alakítsuk ki ezeknek a hengereknek a szélességét, hogy fele-fele arányban beleférjenek a kémcsövek és a gyertyatartók.

Harmadik lépés: Keverjük össze a tapétaragasztót! Tépjünk keskeny csíkokat az újságpapírból, kenjünk rá ragasztót, és tapasszuk a drótszerkezetre. Utána kenjünk újabb adag ragasztót a papírborításra, és illesszünk rá még egy réteg újságpapírt. Ismételjük meg ezt a lépést, amíg mindenhol több réteg újságpapír nem fedi a dróthálót. Fontos, hogy egyenetlen legyen a felülete!

Tipp: Még a papírcsíkok felragasztása előtt csúsztassuk a kémcsöveket és a gyertyatartókat a dróthengerformákba, nehogy véletlenül összeragasszuk a hengerek felső nyílását. Hagyjuk megszáradni, majd távolítsuk el a kémcsöveket és a gyertyatartókat, és tisztítsuk át meleg vízzel.

Negyedik lépés: Ha az asztaldísz teljesen megszáradt, fújjuk be az egészet (tetszés szerint akár a gyertyatartókat is beleértve) a fehér festékszóróval, és hagyjuk száradni.

Ötödik lépés: Végezetül tegyük a gyertyákat a gyertyatartóba, töltsük tele vízzel a kémcsöveket, helyezzük a nekik szánt nyílásokba, és rendezzük el bennük a vágott muskátlit. Tegyük a kész dekorációt az asztalra.

Forrás: Pelargonium for Europe közlemény

Magazin ajánló: