0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 25.

Vetőmagvak „nanoedzése” a szárazságtűrés fokozására

Mindennapi életünk és tevékenységeink során gyakran érzékeljük az emelkedő átlaghőmérséklet, a csökkenő és kiszámíthatatlanná váló csapadékmennyiség káros hatásait.

Szerző: Ördögné dr. Kolbert Zsuzsanna

Nincsenek ezzel máshogy a növények sem, ráadásul ezek a helyhez kötött életmódú élőlények a kedvezőtlen környezeti körülmények, mint a vízhiány elől, nem tudnak elmenekülni.

Annak alátámasztására, hogy a termesztett növényeinket milyen súlyosan érinti a szélsőséges időjárás, elég a 2022-es esztendőig visszatekintenünk, amikor a hosszú aszály során több százmilliárd forintos kár keletkezett a mezőgazdaságban.

Csökkent a kukorica– és búzatermés mennyisége, valamint a legeltetésbe vonható területek mérete is. Az előrejelzések szerint a közeljövőben egyre hosszabb és erőteljesebb száraz periódusokra kell felkészülnünk.
nanoanyagok szárazságtűrés edzés borsó
Magedzésen átesett borsó- (fajta: Rajnai törpe, Rédei Kertimag Zrt.) és búza- (fajta: GK Szilárd, Gabonakutató Nonprofit Kft.) csírák nedves szűrőpapíron
Fotó: Fejes Gábor

Ahhoz, hogy fenntartsuk a mezőgazdaság termelékenységét, fokozni szükséges a termesztett növényfajtáink szárazságtűrését. További kihívást jelent a növénytermesztés számára, hogy a Föld népessége folyamatosan növekszik, maga után vonva az élelmiszerigény növekedését. A növénytermesztési gyakorlatoknak összhangban kell lennie a fenntarthatóság elveivel, hiszen a termőföldet olyan minőségben kell továbbadnunk az utódainknak, hogy ők is tudják élelmiszer-termelésre használni. Vagyis a modern mezőgazdaság legalább három kihívással néz szembe, hiszen szélsőségessé váló környezeti feltételek mellett kell egyre nagyobb termésmennyiségeket elérni fenntartható módon.

E célok elérését segítheti elő a vetőmagok előkezelése. A vetőmagok, mint szaporítóanyagok vetés előtti kezelése, a csávázás egy nagy múltra visszatekintő növényvédelmi beavatkozás a kórokozók és rovarkártevők ellen.

Azonban a növények magkorukban való kezelése, amit nevezhetünk „magedzésnek”, szolgálhat más célokat is, mint például a csírázási képesség növelése vagy a szárazsággal szembeni tűrőképesség fokozása.

A magból kihajtó növény a várakozások szerint „emlékezni fog” az edzésre, így később, amikor száraz körülmények közé kerül, akkor az aktivált védelmi képességeiknek hála, gyorsabban és erőteljesebben képes majd válaszolni a zavarásra.

magedzés búza nanoanyagok
Megfelelő vízellátottságú és száraz talajban növekvő búza (fajta: érzékeny GK Szilárd, Gabonakutató Nonprofit Kft.) Fotó: Fejes Gábor

A vadon élő és a termesztett növényeink is rendelkeznek bizonyos fokú védelemmel a szárazság ellen. A vízhiányos körülmények között növekedő növények alapvető védekezési mechanizmusa a levélfelszínükön található apró nyílások, a gázcserenyílások bezárása, ami által csökken a testük párologtatással elvesztett vízmennyisége. A száraz talajban a gyökérzet növekedése is megváltozhat, hogy a mélyebben fekvő, így nedvesebb talajrétegeket is elérhesse a gyökér. Emellett a szárazság hatására beindul a védekezést serkentő molekulák, például növényi hormonok, antioxidánsok termelése is. A magedzéssel ezeket és további hasonló alapvető védőmechanizmusokat lehet aktiválni, felerősíteni.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: