0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 15.

Jótanácsok hobbikertészeknek vetőmagválasztáshoz

Kezdő kertészeknek a könnyen termeszthető zöldségfélék - tök, saláta, cukkini, uborka, retek, zöldborsó, zöldbab – termesztése ajánlott, ismertette Marton Ferenc, a Vetőmag Szövetség Zöldség Szekcióbizottságának tagja.

Húsvét után hagyományosan elindulnak a munkák a hobbikertekben. A színes tasakos kiskerti vetőmagokból mintegy 20 millió darab talál gazdára a szezonban a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács adatai szerint. A legnagyobb mennyiségben a klasszikus zöldségfajokat vásárolják a hobbikertészek, de a gasztrokultúra fejlődésével megnőtt a kereslet a különleges zöldségfélék – chilipaprikák, koktélparadicsomok, salátafélék – iránt is.

kiskert
Fotókredit: KRQ

Napjainkban a hazai házi kerti vetőmag-piac kínálata meghaladja az 1000 fajtát. Legnagyobb mennyiségben a klasszikus zöldségfajok – sárgarépa, petrezselyem, uborka, cékla, cukkini, zöldborsó, csemegekukorica – vetőmagjai találnak gazdára.

Az utóbbi években a gasztrokultúra fejlődésével megnőtt a kereslet a különleges zöldségfélék: chilipaprikák, koktélparadicsomok, salátafélék, valamint a fűszernövények közül a lestyán, a kapor és a bazsalikom számos fajtája iránt.

Kezdő kertészeknek a könnyen termeszthető zöldségfélék – tök, saláta, cukkini, uborka, retek, zöldborsó, zöldbab – termesztése ajánlott, ismertette Marton Ferenc, a Vetőmag Szövetség Zöldség Szekcióbizottságának tagja.

Ma a becslések szerint a piaci szereplők évente 20 millió színes tasakos vetőmagot értékesítenek, ezeknek az értéke mintegy 5 milliárd forintot tesz ki. Ez a mennyiség trendszerűen évente 3-6 %-kal is csökkenhet. A hobbicélú vetőmagok zömét három fő kereskedelmi csatornán keresztül lehet vásárolni: multinacionális élelmiszerláncokban, barkácsáruházakban és a hagyományos gazda- és kertészeti boltokban.

Mint Marton Ferenc elmondta: a vetőmag használati értékét az úgynevezett értékmérő tulajdonságok határozzák meg. A faj- és fajtaazonosságot a vetőmagtermesztés során tartott szántóföldi szemlék alkalmával ellenőrzik.

A tisztaságot és a csírázóképességet, a nedvességtartalmat, valamint a magvak egészségi állapotát laboratóriumi körülmények között vizsgálják a szabványban meghatározottak alapján.

A tasakos vetőmag megfelelő tárolási körülmények között őrzi meg csírázóképességét az érvényességi idején belül. Felhasználásig száraz, hűvös körülmények között kell tárolni. Nem célszerű hűvös, dohos, magas pára-tartalmú helyiségben tartani a tasakokat.

kiskert
Fotókredit: KRQ
Forrás: Vetőmag Szövetség közlemény

Magazin ajánló: