0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 16.

Hol a legjobb ma nőnek lenni?

A nők egészségét globálisan vizsgáló index, mely számos tényező alapján rangsorolta az országokat, jelenleg azt mutatja, hogy a nők megelőző egészségügyi ellátása igen alacsony.

A Hologic cég immár harmadik éve teszi közzé a Women’s Health Index-et, mely felmérést 143 ország több mint 147 000 résztvevőjével végeznek. A nők egészségét érintő adatokat 2022-ben gyűjtötték, azok elemzése pedig 2023-ban történt.

A nemrégiben megjelent jelentés szerint Ausztria a legjobban teljesítő európai ország a nők egészségét tekintve, a globális indexen pedig a harmadik helyet foglalja el.

Ausztria már 2017-ben 40 olyan intézkedést tartalmazó akciótervet kezdeményezett, amely kifejezetten a hölgyek egészségét szolgálta javítani. Németország, Dánia, Lengyelország és Csehország volt a többi olyan EU-tagország, mely a nők egészségét tekintve a világ 10 legjobbja között szerepelt.

Az index olyan tényezőket vesz figyelembe, mint az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés, az érzelmi egészség és az élelmezésbiztonság. A jelentés összességében arra jutott, hogy a nők egészsége veszélyben van, és azt állítja, hogy „a nők egészségügyi helyzete ma sem jobb, mint a felmérés első évében, amelyet 2020-ban, a COVID-19 világjárvány csúcspontján végeztek”.

A felmérés kimutatta, hogy minden negyedik nőnek olyan egészségügyi problémái vannak, amelyek hátrányosan befolyásolják őket mindennapjaikban.

Az index vizsgálatának kritériumai az alábbiak voltak: megelőző egészségügyi ellátás, érzelmi egészség, biztonság és alapszükségletek.

A felmérés szerint az Egyesült Királyságban élő nők rosszabbul érzik magukat mentálisan, mint az EU-ban élő nőtársaik. Az adatok alapján a brit nők 32 százaléka számolt be szomorúságról, szemben az EU-ban élő nők 26 százalékával. Mintegy 39 százalék érezte magát stresszesnek előző nap, míg az EU-ból érkezők 34 százaléka.

„Jelentős előrelépést kell elérnünk az egészségügyi problémák megelőzése érdekében” – mondta Janet Lindsay, a Wellbeing of Women vezérigazgatója az Euronews Health-nek.

„Még mindig nagy a szakadék az egészségügyben a nemek között. Úgy gondolom, hogy a nők egészsége sokáig másodhegedűs volt” – tette hozzá. Az Egyesült Királyság a 37. helyen végzett az indexben szereplő 143 ország közül.

„Nagyon fontos, hogy a nők hozzáférjenek minden elérhető egészségügyi szűrővizsgálathoz, továbbá kiemelt figyelmet kell fordítani egészségükre, mely a gazdaság és a teljes társadalom számára is előnyökkel jár. Gondoskodnunk kell arról, hogy sokkal többet költsünk nők egészségügyi problémáit célzó kutatásokra, segíteni kell a diagnózis és a megelőzés, valamint a kezelések innovációját” – mondta.
Magyarország a 47. helyen végzett a felmérésen
Forrás: hologic.womenshealthindex.com
Hazánk a nem túl előkelő 47. helyen végzett a felmérés alapján.

Egy, a WHO által korábban végzett felmérés szerint rosszabb a nők életminősége, hiába élnek tovább, mint a férfiak. A vizsgálat alapján arányaiban sokkal több nő szenved deréktáji fájdalmaktól, depressziótól, fejfájástól, szorongástól, egyéb mozgásszervi rendellenességektől, demenciától és HIV-betegségtől. Sara Guila Fidel Kinori klinikai pszichológus úgy nyilatkozott, hogy

a nőknél ritkábbak ugyan az életveszélyes állapotot előidéző megbetegedések, de aránytalanul nagy mértékben szenvednek életminőséget rontó betegségekben.

Így hiába élnek hosszabb ideig, életminőségük rosszabb, mert magasabb a betegségre való hajlamuk (morbiditásuk).

Ez is érdekelheti:

Molnár Attila: Anyák napján

Kétségbeejtő változás a modern, városi emberek szervezetében – így tehetünk ellene

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/hologic.womenshealthindex.com

Magazin ajánló: