0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 16.

Kétségbeejtő változás a modern, városi emberek szervezetében – így tehetünk ellene

Egy új kutatás meglepő eredménnyel zárult: azt bizonyítja, hogy az ipari- és technológiai fejlődés, valamint a társadalmi fejlettséggel összefüggésbe hozott urbanizáció nem kedvez a belek egészségének.

Az eredmény jól ábrázolja, mennyire rossz irányt vett a városi emberek étrendje az utóbbi évtizedek során, mely számos fizikai és mentális kórkép megjelenésével jár. Szerencsére azonban létezik rá ismert és egyszerű ellenszer.

Egy izraeli egyetem kutatása azt az eredményt hozta, hogy a városokban élő emberek bélflórája nem képes olyan hatékonyan megemészteni a növényeket, mint a természetközelibb életet élőké. Ez lényegében azt jelenti, hogy ezek az emberek nehezebben dolgozzák fel a rostokat, mely hatalmas gond. Az egészséges és kiegyensúlyozott étrendnek ugyanis pont az ilyen tápanyagok képezik az alapját.

Ahogy a kutatás vezetője fogalmazott,

a rostok az evolúció során mindig is az emberi táplálkozás legfőbb támaszai voltak,

lényegében ezek tartják egészségesen a bélflórát. A zöldségek, a gyümölcsök és a teljes kiőrlésű lisztek mind magas rosttartalommal bírnak, fogyasztásuk jót tesz az emésztőrendszerünknek.

egészséges élelmiszer

A kutatók főként az ipari városok lakóinak körében tapasztalták, hogy jelentősen csökkent a cellulózbontó baktériumok mennyisége szervezetükben. A cellulóz a növények vázanyagának egyik összetevője.

A tanulmány a Ruminococcus nevű bélbaktérium-törzset nevesíti, melynek csökkenését bizonyították a városi emberek, főleg az ipari térségekben élők esetén. Ez egy olyan baktérium, mely képes a cellulóz lebontására, az ilyen típusú baktériumokból pedig nincs sok az emberi szervezetben.

A kutatók szerint a Ruminococcus elterjedtebb volt az ősi társadalmak esetében. A kutatás során 1000-2000 éves mintákat is felhasználtak a tudósok, amikben jelentős mértékben találták meg a baktérium nyomait.
Mondani sem kell, hogy a modern étrend nem kedvez az egészségünknek. Nem ritka, hogy a nyugati világban az emberek kevés rostot visznek be szervezetükbe, pedig az ENSZ egészségügyi világszervezete,

a WHO napi minimum 25-38 g élelmi rost bevitelét javasolja.

A nyugati emberek azonban előszeretettel fogyasztanak feldolgozott élelmiszereket, fehér lisztet, finomított szénhidrátokat, telített zsírsavakat tartalmazó ételeket, amiknek hosszabb távon számos káros egészségügyi hatásuk lehet. Azt is tudjuk már, hogy az egészségtelen táplálkozás nem csak az ismert fizikai kórképekhez, de akár mentális problémákhoz is vezethetnek.

gyorsételek

Nem meglepő, hogy kevesebb friss zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk, hiszen a feldolgozott, adalékanyagokkal dúsított élelmiszerek általában jobban igazodnak az életvitelünkhöz, ráadásul olcsóbbak is.

Pozitív ugyanakkor, hogy egyre több olyan kutatási eredmény jelenik meg, amely felhívja a figyelmet, mennyire fontos lenne visszatérnünk őseink táplálkozási szokásaihoz.

Ez is érdekelheti:

Nemet mondtak a fogyasztók megtévesztésére: Olaszország megállítaná a Nutri-Score-t

Itt az európai Good Move program

Forrás: magyarezogazdasag.hu/euronews.com

Magazin ajánló: