0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 16.

A Vitafort fejleszt és Afrikára készül

A magyar takarmánypiac élenjáró vállalata hagyományos éves partnertalálkozóján a versenyhelyzetre fókuszálva az olimpia köré szervezte idei rendezvényét. Az „Ötkarikás Vitafort versenyben a jövőért!” szlogen a szakmai előadásokon is visszaköszönt.

Felvezető előadásában Kulik Zoltán, a Vitafort Első Takarmánygyártó és Forgalmazó Zrt. vezérigazgatója arra az előrejelzésre hívta fel a figyelmet miszerint a Föld népességnövekedése a következő 40 évben még tartani fog, és az emberiség létszáma eléri a tízmilliárdot.

Kutatások szerint átrendeződés várható Ázsia és Afrika között, az utóbbi jelenleg 1,2 milliárdos lakosságszáma 2050-ben éri utol a jelenleg legnépesebb kontinens Ázsiáét, majd el is fogja hagyni.

A vezérigazgató szerint ez nem is meglepő, ha figyelembe vesszük, hogy az afrikai kontinensen az átlagéletkor 19 év, míg az elöregedő társadalmaké, mint Japáné 48, de Magyarországé is 44 év. A következő évtizedek tehát Afrikáról szólnak majd, és így lesz ez a világ takarmányiparában is.

vitafort

A takarmányipar stagnál, Európa a harmadik legnagyobb takarmány-előállító 250 millió tonnával, ami korábban volt 270 millió tonna is – hívta fel a figyelmet a csökkenő tendenciára Kulik Zoltán. Itt is Afrikára lehet figyelni, ahol jelenleg 50 millió tonnát állítanak elő. Még nagyobb a különbség, ha a takarmányfelhasználást és a húsfogyasztást nézzük. Adatok szerint a fejlett világban ugyanis az évi 300 kiló takarmány felhasználásával fejenként naponta 300 gramm körüli a húsfogyasztás, míg Afrikában ugyanez 35-36 gramm.

A Vitafort ezt az átrendeződést ismerte fel, és az elmúlt 15 évben és jelentős kutatás-fejlesztéssel, tudástranszferrel és termeléssel is megjelent Ázsiában, majd 5 éve már Afrikában, például Ruandában és Kenyában.

A cég tavaly szeptemberben adta át története legnagyobb beruházását, melyről természetesen a Magyar Mezőgazdaság online hírportálunk is beszámolt (itt olvasható). A Közép-Európa legmodernebb takarmánygyártó egységének köszönhetően bővültek a piacai lehetőségek, a termékskála, valamint természetesen az előállított takarmány mennyisége is. Mindez pedig magasabb hozzáadott értékű termékekkel szolgálja ki a külpiacokat, immár 800 kilométeres sugarú körben. Egy ilyen üzemmel bátran indulhatott neki a cég 2024-es évnek, főleg úgy, hogy itthon megvan az a 300-350 nagyüzemet felölelő partneri köre, és a teljes bolthálózata a kistermelői ágazat számára.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: