0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 17.

A nők legjobb barátai: a hormonokat karbantartó gyógynövények

A hormonok kulcsfontosságú szerepet töltenek be növekedésünk, közérzetünk, lelkiállapotunk alakításában, teherbírásunk, szépségünk, termékenységünk megőrzésében, valamint anyagcserénk megfelelő működésének és alvásunk minőségének fenntartásában.

Hormonrendszerünk egészséges egyensúlyának megőrzése egyáltalán nem könnyű feladat. A nőknek pedig -főleg termékeny korukban- még több hormonnal kell zsonglőrködniük. Szerencsére a természet ebben is segít nekik.

Felbecsülhetetlenül értékes kincs a nők számára

A fürtös spárga vagy shatavari (Asparagus racemosus) a nők legfontosabb gyógynövénye az ájurvédában. Használata életünk minden szakaszában áldásos lehet. Támogatja a reproduktív szervek fejlődését, egészségének megőrzését és fokozza a termékenységet.

Fitoösztrogéneket tartalmaz, olyan növényi vegyületeket, amelyek kedvezően hatnak a szervezet ösztrogénszintjére, ezek befolyásolják aztán a peteérést és a termékenység szabályozását.

Javíthat tehát a hormonális problémákon, a PMS, a PCOS állapotán, mérsékli a menstruációs fájdalmakat, illetve szignifikánsan csökkentheti a menopauza életminőségre kedvezőtlenül ható tüneteit (hőhullámok, alvászavarok, éjszakai verejtékezés, hüvelyszárazság, csökkent libidó, bőrszárazság, ingerlékenység, súlygyarapodás, csont- és ízületi fájdalmak). Ösztrogénérzékeny daganatok vagy mióma esetében viszont ajánlott inkább mellőzni a használatát.

gyógynövény nők hormonrendszerAz Andok termékenységfokozója

A szélsőséges viszonyok között élő maca (Lepidium meyenii) világszerte szupertáplálékként ismert. Egyedül az Andok középső részén 4000 méter felett őshonos, ezzel ő az egyik legmagasabban élő kultúrnövény. Húszféle aminosavat (köztük hét esszenciálisat), vitaminokat, 31 féle ásványi anyagot, valamint nyomelemet, rengeteg rostot és számos bioaktív hatóanyagot tartalmaz. Erőteljes hatást gyakorol a hormonrendszerre. Fokozza a libidót és a termékenységet, erősíti a reproduktív szerveket, mérsékli a korral járó hormonális változásokat, csökkenti a posztmenopauzás hőhullámok erejét és enyhe antidepresszáns hatással is rendelkezik. Porrá őrölve szerezhetjük be. Kellemes, édeskés illata van, így bátran belekeverhetjük italokba, édességekbe, levesekbe. Fogyasztása kúraszerűen, rövidebb szünetek közbeiktatásával ajánlott.

A nők ginzengje

A kínai angyalgyökér (Angelica polyphorma var. sinensis) különleges hatást gyakorol a női ivarszervekre. Segít a szabálytalan és fájdalmas menstruáció illetve a vérszegénység kezelésében.

gyógynövény nők hormonrendszer barátcserjeBarátnő a javából

A barátcserje (Vitex agnus-castus) közvetlenül hat az agyalapimirigy működésére, ezáltal a hormonháztartás egyensúlyára. Normalizáló hatása van az ösztrogéntermelésre, ezáltal az egyensúly megteremtésére. A túl kevés progeszteron termelődése esetén ugyanis ösztrogéndominancia alakul ki, amelyre többek között a következő tünetek figyelmeztetnek: rendszertelen menstruáció, anovuláció, köztivérzések, hangulatingadozások, vizelettartási problémák, súlygyarapodás, migrén, stb. Növényi hormontartalmú termésének hatása hasonló a progeszteronéhoz, ezért képes szabályozni a ciklust és enyhíteni a PMS kellemetlenségeit. Egyébként a változókori panaszok (hőhullámok, magas vérnyomás, ingerültség) enyhítésében is jeleskedik. Készítményeit szükség esetén a ciklus második felében ajánlott alkalmazni.

Bölcsen tesszük, ha életünk minden hormonálisan befolyásolt szakaszában, bizalommal fordulunk a gyógynövények felé.
Forrás: magyarmezogazdasag.hu