0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 24.

Rekordot döntött a globális halászat és az akvakultúra ágazat

Az akvakultúra szektor kibocsátása először hagyta le a halászatét a FAO „A halászat és akvakultúra helyzete 2024-ben” jelentése szerint.

A világ halászati és akvakultúra termelése új csúcsot döntött, miután utóbbi – először a történelemben – meghaladta a halászat kibocsátását – olvasható az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) új jelentésében.

A 2024-es a halászat és akvakultúra helyzetéről szóló jelentés szerint a globális összkibocsátás 2022-ben elérte a 223,2 millió tonnát, ami 4,4%-os növekedést jelent 2020-hoz képest. Ezen belül 185,4 millió tonnát tettek ki a vízi állatok és 37,8 millió tonnát az alga.

„A FAO üdvözli ezen fontos eredményeket, azonban további transzformatív és adaptív lépéseket látunk szükségesnek a hatékonyság, igazságosság, az ellenálló képesség és a fenntarthatóság növelésére a vízi élelmiszertermelés esetében és hogy megszilárdítsuk a szektor szerepét az élelmezésbiztonságban, a szegénység felszámolásában és a fenntartható kormányzásban. Ezért a FAO kiáll a kék átalakulás mellett, hogy biztosítani lehessen a termelés, a táplálkozás és a környezet javítását mindenki számára.”

– mondta Csü Tong-jü, a FAO főigazgatója.

Rekordot döntött az akvakultúra

A történelemben először 2022-ben haladta meg az akvakultúra kibocsátása a halászatét, ezzel a vízi állatok fő forrásává vált. A globális akvakultúra termelés ugyanis elérte a 130,9 millió tonnát, ami a teljes globális víziállat-termelés 51%-a.

A tengeri és édesvízi növények és állatok tenyésztésének növelése bizonyítja a szektorban rejlő potenciált, hogy hozzájáruljon a vízi élelmiszerek iránti világszerte növekvő igény kielégítéséhez. A további bővülés és intenzifikálódás azonban a fenntarthatóságot és a helyi közösségek érdekeit kell hogy szem előtt tartsa.

Jelenleg az országok egy kis csoportja dominálja a szektort. Tíz ország (Kína, Indonézia, India, Vietnám, Banglades, Fülöp-szigetek, Dél-Korea, Norvégia, Egyiptom és Chile) adja a teljes termelés 89,8%-át. Közben sok afrikai és ázsiai ország nem használja ki a teljes kapacitását. Célzott politikák, technológia- és tudásátadás és felelős beruházások kulcsfontosságúak lennének a fenntarthatóság erősítéséhez az akvakultúra szektorban, főleg Afrikában.

Forrás: ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO)