0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. január 25.

Rekordot döntött a globális halászat és az akvakultúra ágazat

Az akvakultúra szektor kibocsátása először hagyta le a halászatét a FAO „A halászat és akvakultúra helyzete 2024-ben” jelentése szerint.

Bővülő fogyasztás

A vízi élelmiszerek rekordnagyságú termelése rámutat az ágazatban rejlő lehetőségre az éhezés és alultápláltság felszámolásában. A vízi eredetű élelmiszerek globális fogyasztása elérte a 162,5 millió tonnát 2021-ben. A globális népességnövekedés üteméhez képest ezen érték közel kétszeres sebességgel nőtt 1961 óta: a 9,1 kg per fő mennyiségről 20,7 kg-ra emelkedett 2022-re.

Fotó: FAO/ Saikat Mojumder
A vízi állatok mintegy 89%-a kerül közvetlenül emberi fogyasztásra, a többi közvetetten vagy nem élelmiszercélú felhasználásra kerül, például hallisztként vagy halolajként.

A fogyasztás további növelése fenntartható forrásból szerte a világon kritikus fontosságú az egészséges táplálkozás szempontjából. A vízi élelmiszerek magas minőségű fehérjét tartalmaznak (az állati eredetű fehérjefogyasztás 15%-t és a teljes fehérjebevitel 6%-át lefedve) és jelentős tápanyagokat is, mint az omega-3 zsírsavak, ásványi anyagok és vitaminok. 2021-ben 3,2 milliárd ember esetében az egy főre jutó állati eredetű fehérjefogyasztás több mint 20%-át fedezték a vízi eredetű élemiszerek.

A halászat egyre fenntarthatóbb

A globális halászati ágazat stabilan teljesített az elmúlt közel 40 évben. 2022-ben a szektor kibocsátása meghaladta a 92,3 millió tonnát. Ezen belül is 11,3 millió tonnát tett ki az édesvízi és 81 millió tonnát a tengeri fogás nagysága. Elmondható, hogy a halászat az akvakultúra szektor bővülése mellett is meg tudta őrizni fontos szerepét az emberi táplálkozásban.

A biológiailag fenntartható módon lehalászott tengeri állatok aránya 2021-re 62,3%-ra csökkent, ami 2,3%-os mínusz 2019-hez képest. A termelés szintjét tekintve azonban a FAO által felügyelt fogások mintegy 76,9%-a volt biológiailag fenntartható módon lehalászva 2021-ben. Ez mutatja, hogy a hatékony halgazdálkodás szerepét az állományok fenntartásában és a termelékenység növelésében, aláhúzva annak sürgősségét, hogy a sikeres szakpolitikákat terjesszük a negatív folyamatok megállítása érdekében.

Forrás: ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO)