0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 18.

A Barack-Virág 25 éve

A szakmában rendhagyó módon hívták meg üzletfeleiket, szakmai társaikat, barátaikat egy előadásokkal, családi kertépítőversennyel, vigasságokkal egybekötött ünneplésre a májusban 25 éves Barack-Virág Kft. tulajdonosai.

Kosztka Ernő és Kosztkáné Kiss Ildikó 1999-ben, Szomoron alapította a céget. Kezdetben a tulajdonosok a végzettségüknek megfelelően gyümölcstermesztéssel foglalkoztak, ez egészült ki később a kertépítéssel és kertfenntartással, majd kertészeti árudát nyitottak, mára pedig a lekvárkészítés is a vállalkozásuk része lett.

A 25 év alatt közel 500 kertet építettek, 500 ezer növényt ültettek el, 200 ezret adtak el, 1000 tonna gyümölcsöt termesztettek, és 400 ezer négyzetméter zöldfelületet hoztak létre.

A családi vállalkozás munkáiba a második generáció is bekapcsolódott.

A szakmai előadók sorában Patkós István évelőszakértőtől a divatos, tág tűrésű élvelőfajták tulajdonságairól, alkalmazási lehetőségeiről hallottak az érdeklődők.

Dani Zoltán (Japánkert Magyarország Egyesület) a japánkertépítés történetét mutatta be a kezdetektől napjainkig.

Domonyai András (Afribotanica) a technika adta lehetőségnek köszönhetően élőben jelentkezett be Izraelből, és afrikai zöldségtermesztési tapasztalatairól, a zöldségtermesztés ottani helyzetéről, lehetőségeiről beszélt. Asztalos Áron (Barack-Virág Kft.) és Kerekes Sándor (Kerekes Chef, séf­asztal) gombaismertető workshopot tartottak, ahol az elméleti tudás mellett ételkóstolóval is kedveskedtek. Lencsés Rita gyógynövényszakértő workshopja a gyógynövények hatásairól, előnyös tulajdonságairól szólt és arról, hogy mire kell figyelnünk alkalmazásukkor. A WorldSkills versenyek hazai eredményeiről, a felkészülés fontosságáról, a versenyek lebonyolításáról Bokor Péter Európa-bajnok kertépítő tartott rövid előadást.

Sokan hallgatták Borbás Marcsi (Kertem), Kosztka Ernő (Barack-Virág Kft.), McMenemy Márk (Kert TV), Szomoru Miklós (Egy kertész kertje Pilisszentkereszten) szakemberek egy-egy előadását arról, hogy kinek mit jelent a kert, miért tartják fontosnak a lakosság tájékoztatását a kertészkedés fontosságáról, milyen hibákat, rossz gyakorlatokat tapasztaltak többéves, médiában és kertészkedéssel töltött tevékenységük alatt.

A családi-baráti kertépítőversenyen a gyermekek szüleikkel együtt hozták létre az árudában kiválasztott növényekből a kis kerteket egy előre kialakított területen. A zsűri elnöke Bálint Antónia volt.

Ez is érdekelheti:

A nyár ízei palackba zárva

Fogja ki az ebédjét!

Forrás: Kertészet és Szőlészet

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: