0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 21.

Almavédelmi bemutató robotpermetezővel

Csengerben a BASF almavédelmi bemutatóján a cég két technológiájával ismerkedhettek meg a látogatók, és egy autonóm, precíziós permetezőgépet is láthattak munka közben a Csengerker Kft. intenzív, jéghálós ültetvényében.

Ahogy arra már a nyíregyházi tanácskozáson figyelmeztettek, az idén nagyon korán indult a varasodásfertőzés, az első tüneteit április 9-én találták meg a betegségre érzékeny Red Chief leveleinek fonákán. A fertőzés azonban jóval korábban, valamikor március közepén következhetett be, csak a hűvös idő miatt lassan alakultak ki a tünetek.

A levél fonákán alakultak ki az első varas foltok
Fotó: Horváth Csilla
Veszélyes helyzet volt az első fertőzési hullámot követő száraz időszak, amikor az érett aszkospórák nem szóródtak ki a termőtestekből, mert nem volt csapadék. Ennek az a következménye, hogy amikor megjön az eső, rengeteg spóra szabadul ki, megugrik a fertőzésveszély, ez április elején történt meg. Amikor pedig nagy tömegben van fertőzőanyag az ültetvényben, sűríteni kell a permetezési fordulókat.

Az idén Csengerben márciusban 14, áprilisban 71, májusban 200 milliméter csapadék hullott, főként május második felében volt kedvező az időjárás az aszkospórás fertőzésre. Akkor pedig már az első fertőzési hullámból következő konídiumos fertőzés is megindult. Június első harmadára a kezeletlen kontrollban a lombon 51, a gyümölcsön 33% lett a varasodás fertőzési gyakorisága, a mértéke pedig levélen 7, gyümölcsön 1,3%.

A bemutatott növényvédelmi technológiákkal a fertőzési gyakoriságot 1% körülire sikerült leszorítani, 12 gombaölőszeres-permetezéssel. Részletesen a Kertészet és Szőlészet 26. számában olvashatnak a permetezési menetrendről és a felhasznált készítményekről.
Hollandiában már a gyakorlatban alkalmazzák az autonóm permetezőgépet
Fotó: Horváth Csilla

A rendezvény második részében a RoBeTe Group Kft. képviselői mutatták be azt az autonóm permetezőgépet, ami nemcsak önmaga járja be az ültetvényt, de a növényfelülettel arányban juttatja ki a permetlevet. Tulajdonképpen három egységből áll, egy autonóm, dízelmotoros, 80 lóerős erőgépből, az arra szerelt oszlopos permetezőgépből, valamint a permetezést irányító kamerarendszerből. Hollandiában már a gyakorlatban alkalmazzák a berendezést, amivel növényvédő szert és munkaerőt lehet megtakarítani, valamint több lehet az első osztályú gyümölcs.

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: