0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 25.

Az európai gazdáknak fájó intézkedésre készülhet Kína

Két tűz között találhatják magukat az európai gazdák, ha az Európai Bizottság konfliktusba kerül a kínai vezetéssel az elektromos autókkal kapcsolatos állami támogatások miatt.
Az Európai Bizottság vizsgálata a kínai elektromosjármű-iparnak juttatott állami támogatásokkal kapcsolatban hamarosan lezárulhat. A kínai állami média pedig már arról ír, hogy amennyiben a vizsgálat eredményeként az EU korlátozó intézkedéseket vezet be a kínai elektromos járművekre, Kína válaszként korlátozhatja az EU-s országokból érkező agrártermékek piacra jutását.

A Politico a kínai állami Global Times híroldalra hivatkozva azt írja, első körben az uniós sertés- és tejtermékpiac kerülhet a kínai állam célkeresztjébe. Az EU-nak nagy érvágás lenne egy korlátozás, hiszen a teljes agrár- és élelmiszerexport negyede Kínában kerül értékesítésre.

Az európai gazdák tehát tarthatnak attól, hogy két tűt közé kerülnek egy olyan csatában, aminek nem közvetlenül tárgya az agrárium, és inkább egyfajta nagyhatalmi kereskedelmi versengésről szól. Különösen a sertéságazat aggódik. A Politico-ban megszólaló ágazati szereplők katasztrófaként jellemzik a kínai piac elvesztéséről szóló forgatókönyvet, hiszen egy olyan hatalmas piacról van szó, amely másutt nem pótolható.

Tény, a közel 1,5 milliárd lakosú ázsiai országban rendkívül népszerű a sertéshús, több fogy ott belőle, mint Ázsia többi részén és Afrikában együttvéve. Ráadásul a kínai fogyasztók olyan részeket is megesznek – fül, farok, stb. -, melyeket Európában nem lehet megfelelően értékesíteni, így hulladékként végzik.

Árnyalja a képet, hogy az EU-ban termelt sertéshús mindössze tizede kerül exportra, és ennek is csak a fele érkezik Kínába, ugyanakkor egyes cégeknek, akik főként a kínai piacra szakosodtak, ettől még jelentős problémát okozna egy korlátozó intézkedés.

Bár az EU-s tejtermékek kínai exportja egy időben felfutott, azóta jelentősen csökkent, így ezt az ágazatot kevésbé érintené érzékenyen egy korlátozásról szóló döntés. Ha Kína igazán nagyot akarna ütni az EU-s agráriumon, akkor a legnagyobb volument kitevő gabonaexportot korlátozná, ami a teljes EU-s agrárkivitel negyedét teszi ki.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu / politico.eu