0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 24.

A mezőgazdasági gépek forgalma drasztikusan visszaesett

A magyar gazdálkodók gépbeszerzési kedve éveken át, egészen az előző év első negyedévéig töretlenül ívelt felfelé.

Az elmúlt években a pályázati kiírásnak és az akkori kedvező finanszírozási környezetnek köszönhetően az ágazat szereplői közül többen 3-5 évre előre betervezett beruházásokat valósítottak meg. 2023 második negyedévétől viszont bekövetkezett a recesszió, a gabonapiaci helyzet, a megnövekedett gépárak és a gyengülő finanszírozási lehetőségek, illetve a pályázatok kifutása óvatosabbá tették, kivárásra kényszerítették a gazdákat. 2023-ban a gépeladás 25 százalékkal csökkent, ezt a visszaesést csak kismértékben kompenzálta az alkatrészvásárlás 6 százalékkal nagyobb forgalma.

A legnagyobb mértékű csökkenés a traktorok és a gabonakombájnok piacát érintette.

2024-ben a géppiac tovább zsugorodott, idén márciusig 56 százalékkal esett vissza a mezőgazdasági gépérékesítés az egy évvel korábbihoz képest. A gépforgalmazás ismételt növekedéséhez a pályázatok mellett a gazdálkodás eredményessége is mindenképpen szükséges.

A 2024-es esztendő a várakozás éve lesz, a banki hitelakciók, a lízing alternatívák mellett az új pályázati lehetőségek hozhatják vissza a gazdálkodók gépberuházási kedvét.

Az egyéni gazdaságok és a társas vállalkozások 39,5 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket és eszközöket 2024. január–március időszakban, ez 56 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi forgalomtól. Ugyanebben az időszakban alkatrészekre 19,8 milliárd forintot fordítottak, ami 2 százalékkal haladta meg a 2023. I. negyedévi eladásokat.

A mezőgazdasági termelők a jelentős visszaesés ellenére továbbra is az erőgépek beszerzésére fordították a legtöbb pénzt, ez a mezőgazdasági gépberuházások összértékének 54 százalékát tette ki. A teljes értékesítésen belül a vezérgépek közül a traktorok 35, a gabonakombájnok pedig 6 százalékos részarányt képviseltek.

Forrás: AKI
Forrás: Agrárközgazdasági Intézet