0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 21.

Napsütésre várnak a németországi hagymatermesztők

Németország zöldségágazatának fontos eleme a vöröshagyma, de az utóbbi években elég sok hullámhegyet és -völgyet élt meg. Hamarosan felszedik az új hagymát, amelynek ugyancsak sok időjárási szélsőség nehezítette a termesztését. Milyen piac várható?

A hagymaértékesítési szezon kezdetének apropóján a fruchthandel.de portál foglalta össze a kilátásokat a németországi agrárpiaci információkat elemző AMI adatai alapján. Mint írták,

a 2023/24-es idényben sok volt a selejt, a megmaradó kevés hagyma emiatt drágán kelt el mind Németországban, mind a szomszédos országokban,

bár ez szezon vége felé már nem mindig volt jellemző. Nagyjából most áll át a kereskedelem a tengerentúli áruról a frissen szedett hazaira, nagy kérdés, hogy mi várható.

Nemcsak Németországban – és általában Európában –, de az egész világpiacon mozgalmas volt a most záruló hagymaszezon.

Az indiai és egyiptomi exporttilalom, megspékelve a hatalmas kínai hagymafelhozatallal, az európai piacra is megtette a hatását. Miután a szezon első felében Európában rekordárakat értek el a szerény kínálat miatt, addig a szezon második felére nemcsak Németországban, de a szomszédos európai országokban is jóval több lett a hagyma, mint amire néhány héttel korábban számítottak, és ez annak rendje-módja szerint le is törte az árakat. Kivéve a lilahagymáét, amelyből 2023/24 során végig hiány volt Európában, az ára ennek megfelelően folyamatosan emelkedett és nem is volt kilátásban visszaesés (nem úgy, mint a 2022/23-as szezonban, amikor a végén már olcsóbb volt a lilahagyma, mint a vörös).

Nagy kérdés még, hogy az előző évek hullámvasútja után – három éve dömping volt, két éve kimondottan szerény termést szedtek fel Európa-szerte, a tavalyi hagyma pedig megsínylette az időjárást és nagyon rossz volt a kihozatal – mi lesz az idén felszedésre váró hagymával.

Ez az évjárat is nehéz helyzetben volt az időjárást illetően, csak most nem az aszály és a forróság miatt izgulhattak a németországi termesztők, hanem a hűvös, csapadékos időjárás, valamint az ezzel járó magas kórokozó- és kártevőnyomás, illetve gyomosodás miatt. Egyelőre nagyon hiányzik a napfény a hagyma fejlődéséhez, foglalta össze az AMI információi alapján a fruchthandel.de portál cikke.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu