0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 21.

Az ország legjobb borait díjazták

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa 2024. június 27-én rendezte meg a 43. Országos Borverseny (OBV) díjkiosztó ünnepségét. Az idei OBV-re az ország 22 borvidékéről 230 pincészet nevezett, összesen 897 tétellel.

A 43. Országos Borverseny eredményhirdetésén adták át 7 nagyarany, 163 aranyérem, 117 ezüstérem, 11 kategóriagyőztes, illetve a Legeredményesebb borászat díját.

Az Országos Borverseny (OBV) egyedisége, hogy háromszintű kiválasztási rendszeren alapul. Az országos megmérettetést megelőző hegyközségi, borvidéki borversenyek komoly szereppel bírnak a nevezett tételek előzetes minősítésében. Ezt az egyediséget növeli, hogy

a rendezvény szakmai találkozót is jelent mind a bírálat, mind az eredményhirdetés alkalmával.

A 2024-es OBV fővédnöke Dr. Nagy István agrárminiszter, védnökei pedig Dr. Nyitrai Zsolt miniszterelnöki főtanácsadó és Rókusfalvy Pál nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos. A rendezvény főtámogatója az idei évben az MBH Bank.

Frittmann János, az OBV Szervezőbizottságának elnökeként köszöntő beszédében kiemelte, hogy az Országos Borverseny a hazai borversenyek legrangosabb bormustrájává vált az elmúlt 28 évben a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának szervezésében. A szakma elismeri, várja, amit jól mutatnak a számok is, hiszen

az összes borvidékről érkeznek nevezések és a nevezési tételek száma is országos szinten a legmagasabb.

Az OBV eredményei az ágazat számára mindig fontos visszajelzést jelentenek a minőségről és persze a trendekről. Az OBV bírálati napjain (május 14-15.) 74 bíráló, köztük a borász szakma kiválóságai, borszakírók, nemzetközi borszakértők, sommelier-k és a tudományos élet képviselői voltak a garanciája annak, hogy ezen a megmérettetésen valóban a minőség és a szakmaiság a legfontosabb szempont.

Rókusfalvy Pál kormánybiztos beszédében hangsúlyozta, hogy az Országos Borverseny annyiban különbözik minden más hazai borversenytől, hogy a termelők valós szakmai visszacsatolást kaphatnak a szervező HNT révén, ahogy a borászok a tételeiket egymás között megmérettetik – láthatóan a legmagasabb színvonalon. A kormánybiztos külön kiemelte, hogy

stratégiai feladat a Magyar Bor márka hatékony fejlesztése, amelynek egyik fő feltétele, hogy a fiatalokat, a Y és Z generációt ismét közel kell hozni a borkultúrához marketing és edukációs eszközökkel is, amelynek fontos lépése lesz az ősszel három egyetemen is elinduló kreditalapú képzés.

Szabó Levente, az MBH Bank egyedi kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese köszöntő beszédében kiemelte, hogy az MBH Bank a létrejöttét követően is tovább vitte egyik jogelődjének tradíciót idén azzal, hogy támogatja az Országos Borversenyt. Ezáltal, valamint finanszírozói tevékenysége révén is segíteni akarja a borászatokat. Célja, hogy aktív szerepe legyen az ágazat fejlődésében, főként a most kezdődő pályázati időszakban, amikor rekordösszegű beruházási támogatás lesz elérhető az agrárium és az élelmiszeripar számára. „Rendkívül fontos, hogy ezeket a forrásokat jól használja fel az ágazat”- magyarázta a szakember, aki ígéretet tett, hogy továbbra is az OBV támogatói lesznek.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: