0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. szeptember 2.

A prosecco forradalma: ez lenne az évszak itala?

„A prosecco az utóbbi évtizedben a világ legnépszerűbb boros italává vált”- szólt az invitáció Kovács Tibortól, a Veritas Borkereskedés nemzetközi bortanácsadójától, aki arra vállalkozott, hogy végigkalauzoljon a náluk kapható proseccok világában.

„Itt a nyár, kóstoljuk meg az évszak igazi italát. A prosecco az utóbbi évtizedben a világ legnépszerűbb boros italává vált”- fogalmazott Kovács Tibor. A szakember bemutatta, hogy a náluk kapható proseccok milyen alapvető irányzatokat képviselnek az észak-olasz területeken: Frizzante, Spumante, DOC, DOCG, Extra Bruttól a Brut Nature-ig és Trevisotól Valdobbiadeneig.

A prosecco forradalom már közel két évtizedes múltra tekint vissza, azóta töretlen népszerűségnek örvend a szén-dioxidos ital.

„Amikor Szlovénia felől beérünk Olaszországba, az első öröm akkor ér bennünket, amikor meglátjuk a táblát: jobbra Prosecco városa. Bár innen kapta nevét az ital, de a városka nem annyira izgalmas”

– mesélte Kovács Tibor. A prosecco köré szerveződött a világ egyik legjobb italos marketing akciója, s mai sikere enélkül elképzelhetetlen lenne a korábban csak helyi hírnévre szert tevő bornak. A Prosecco 2009-ben még egy szőlőfajtát takart, s akkor is eladtak belőle 150 millió palackot. Majd a keresztségben a Glera nevet kapta, hogy csak az Észak-Olasz Valdobbiadene régióban és környékén készült buborékos italokat lehessen csak prosecconak hívni.

A program olyan jól sikerült, hogy mára 700 millió palack fogy el belőle világszerte.

Tegyük hozzá, hogy nem is rossz arány, hiszen a 28 ezer hektárról 3 milliárd eurós árbevételre tesznek szert (érdemes összehasonlítani a magyar adatokkal). Olyan zajos sikere lett a prosecconak, hogy ma mindenki szén-dioxidos bort készít.

Ma három régióra osztják a területet: Veneto, Trentino és Friuli. A DOC besorolású területeken – amelyek inkább laposak – változatos talajokon gazdálkodnak. Megtaláljuk a köves, homokos vagy akár az agyagos földeket, ahol 180 mázsás termésátlagokkal számolnak, s virágos, almás illatok jellemzik az italokat. A DOCG területek inkább hegyesek, meredek domboldalakkal, esetenként 500 méter tengerszint feletti magasságokkal. Ez előbb felsorolt illatok mellé felzárkózik az őszi- és kajszibarack, a méz, az akácvirág.

Sokak szerint a prosecco legszebb illatát extradry formájában adja, minél szárazabb, annál szikárabbak az illatok. Azt ilklik tudni, hogy egy-egy borban mintegy 300 illatjegy van, s ha bemondják nekünk, azonnal rááll az agyunk.

A prosecco előnye, hogy a gasztronómiában szinte mindenhez társítható, nagyon sok koktél alapanyaga. Ráadásul alig fél év alatt elkészül, így gyorsan piacra lehet vele menni. Kovács Tibor szerint évente egymilliárd alkalommal kérnek proseccot a fogyasztók, s ha ennyi nem is készül belőle, a szám jelzi, nincsenek eladási gondok.

Az elsőként kóstolt Furlan Prosecco DOC Frizzante mellé kis ismeretet is mellékelt házigazdánk. A Furlan egy családi birtok Coniglianoban, s talán első ránézésre nem tűnik komoly városnak, de itt van az egész régió borászati központja. Itt kezdődnek a dombok – 50-500 méteres magasságig -, s ahogyan Kovács Tibor megjegyezte, a hegyi népek lenézik a laposon élőket.

Egy biztos, minél több a kő a talajban, annál jobban jönnek a minerális jegyek.

Majd jött a Furlan Prosecco Superiore DOCG, s a Furlan Prosecco Superiore 2023 DOCG Millesimato Extra Brut. De mit is jelent a „Millesimato”? Ha egy boron olvassuk, azt jelenti, hogy közel 85 százalékban azonos évjáratú szőlőből készült. A címkén ezt a specifikációt is meg kell találni az évszámmal.

Valójában a „millesimo” a betakarítási évet jelenti.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: