0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 21.

Belső kaptárfűtés: egy lépéssel közelebb  az intenzívebb méhészkedéshez

Többször írtam már a Méhészetben arról, hogy a tószegi méhészek milyen találékonyak. Most a méhészet jövőjét befolyásoló újabb fejlesztés alkalmazásáról számolnék be, amely a méhészeti szezon korai indításakor kihagyhatatlan lesz.

A hagyományos tavaszi serkentést is közösen próbáltuk megoldani a Tisza–Gerje szögletében, ami a vizes természeti környezetben a tavaszi fejlődés szempontjából rendkívül előnyös. De az utóbbi években komoly gondot jelentett az éghajlat változása, ingadozása. A februári tavaszt március-április hónapokban fagyos időszakok váltották, ami komoly törést okozott a méhek tavaszi fejlődésében és a virágzó tavaszi méhlegelőkben. A hagyományos tél végi, kora tavaszi munkákon túl valami még nagyon hiányzott, ami sajnos nem rajtunk múlott ez idáig: a hőmérséklet szabályozása, függetlenedése a környezettől. kaptárfűtés

Kezdeném ott, hogy a közös február eleji lepénygyúrás és időjárás függvényében való beadás után mindig vártuk a csodát, ami a jó családoknál bekövetkezett, de az átlagos és gyengébb egységek jócskán lemaradtak az erősekhez képest.

A puha, gyúrt cukorlepényt saját, a földrajzi adottságokhoz igazított recept alapján (izomix, porcukor, sörélesztő, méhpatika, szójaliszt, vitaminok [C] és probiotikumok [Promobee] kiegészítésével) géppel készítjük, majd műanyag zacskóba, tálcába porciózva, 70-80 dekás adagokat mértünk ki családonként. A méhésztársak többsége akváriummelegítővel felszerelt, fűtött itatóval biztosít meleg vizet a méhcsaládoknak. Március közepén ki belső itatóval, ki nejlonzacskóba szerelve, szirupos belső itatással (2 : 1 arányú szirup + vitaminok) segíti, serkenti tovább hetente 0,5 literes adaggal méh­családjait (a belső itatás fontos eleme a kaptárfűtésnek). Eddig még mindig „csak” felülről megbecsülve a népet, a fészket fölöslegesen nem hűtve gondoztuk méheinket. Fontos, hogy fölöslegesen ne zaklassuk a családokat, fölülről és alulról a higiénikus aljdeszkáról minden fontos tudnivaló kiolvasható, hol tart a család, esetleg miből mennyi kell.

fűtött itató kaptár kaptárfűtés
A méhésztársak többsége akváriummelegítővel felszerelt, fűtött itatóval biztosít meleg vizet a méhcsaládoknak

Elérkeztünk a legfontosabb feladatunkhoz, a megfelelő hőmérséklet biztosításához, ami ez idáig kiszámíthatatlan volt a családok azon kétharmadánál, amelyek nem voltak kellően erősek, és nem tudták biztosítani a fejlődéshez a megfelelő belső hőmérsékletet. Az erős egyharmad a segítségünk nélkül boldogul, viszont a közepes és gyenge családok megsegítését a szélsőséges tavaszi időjárásnál már nem lehet a véletlenre és a családokra bízni. Mindig elgondolkodunk azon, hogy a rossz szokásoknak megfelelően kiegyenlítsük az állományunkat az erősek megcsapolásával és a gyengébbek megsegítésével, s így az átlagos családok majd átlagos vagy gyengébb hordást produkáljanak, vagy csak a jó és közepes családokkal dolgozzunk repcén és akácon. Kérdés: mi legyen a gyengék sorsa, felszámolás vagy pátyolgatás? Csak a helyet és időt foglalják, és jó, ha napraforgóra magukhoz térnek!

Az intenzív és programozható méhészkedés felé egy újabb lépés a méhészeti csúcsidőszakban az akác legjobb kihasználása érdekében a kaptárfűtés.

BENCSIK PÁL tószegi méhésztársam az első, aki már az idei februártól alkalmazza állományának egyharmadában, és az eddigi kedvező tapasztalatok alapján már abban töri a fejét, hogy jövőre az összes méhcsaládját beköti a „központi fűtésbe”. Természetesen a sok méhészeti szakmai figyelem mellett a megfelelő elektronikai ellenőrzés és szabályozás fontos segítőeszköze a méhek fejlődésének és a méhésznek.

A jövőben csak az lesz igazán eredményes, akinek előre, időre felkészített, erős családjai járják a korai és dömpingmézet (repce, akác, napraforgó) adó virágokat. Az így felerősített méhcsaládok még a részben elfagyott vagy túlterhelt legelőt is eredményesebben használják ki, mint azok, akik csak „kirándultatják” a méh­családjaikat.

Forrás: Méhészet

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: