0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 18.

Összefogással az uniós gazdákért: mi vár ránk a soros elnökség alatt?

Július elsejétől adjuk az uniós elnökséget: miként készülünk rá mezőgazdasági szempontból, mi az, amire felhívnánk a figyelmet? Mit tudunk mi, magyarok mutatni Európának a mezőgazdasági területen? Jakab Istvánt, a MAGOSZ elnökét kérdeztük.

Az időjárással nem nagyon lehet mit kezdeni, legfeljebb a hatásait próbáljuk enyhíteni öntözéssel, termőhelyválasztással, fajtákkal, műveléstechnológiával… Az agrárpolitika viszont hosszabb kihatású.

Jakab István
Jakab István

„Mi adjuk a soros elnökséget, ez idő alatt gyakorlatilag mi irányítjuk Európában a változásokat.

Ám vissza kell menni oda, amikor az európai zöld megállapodást hatástanulmányok nélkül elfogadták.

Akkor, amikor direkt módon bevezették, nem gondolták végig, hogy ez kizárólag jogszabályokkal nem valósítható meg”- hívta fel a figyelmet Jakab István. Csak átfogó, komoly műszaki, szakmai, a teljes gazdálkodási területet magába foglaló intézkedéssorozattal lehet elindítani: milyen a talajállapot, ahhoz milyen eszközök kellenek, a klímaváltozás kapcsán milyen növényfajok jöhetnek a köztermesztésbe, illetve a meglévő növényfajok esetében milyen fajtákra van szükség ahhoz, hogy alkalmazkodni tudjunk. Ehhez milyen nemesítő munkával, új megoldásokkal lehet felgyorsítani a kutatást, mert

a gazda a valódi klímatudatos környezetvédő.
föld
Fotó: Unsplash

„Arról kell beszélnünk, Magyarországnak mi lesz a feladata, hogy az eddigi kapkodást, vitatható ötleteket visszaterelje a normális mederbe, azaz körültekintően, szakmailag megalapozottan végezzük a munkánkat. Mert az eddigi döntések egy részét már visszavonták, ugyanakkor vannak olyan elképzelések, mint a németeké, akik azon túl, hogy meg akarják valósítani a Green Deal-t, még jelentősebb változásokat hoznak. Nos, nem véletlenül kapta meg Ukrajna a teljes vámmentességet, egyes műhelyekben azt képzelik, hogy Európa élelmiszer-gazdaságának nemzetközi szinten mérhető versenyképességét csak Ukrajna uniós taggá válásával lehet megoldani. Néhányak ezt erősen vizionálják, és mindent meg is tettek és tesznek érte.

Magyarország a félév soros elnöksége alatt azt teheti, hogy visszatér a normalitáshoz, magas szakmai színvonalon igyekszik az eddig meghozott uniós döntéseket – ami részben a Green Deal-ben előírtak visszavonására vonatkozott – szakmai mederbe terelni, amit átgondolt és konszenzus irányba vivő módon valósítunk meg, további lépéseket is téve”

– magyarázta a szakpolitikus.

Jakab IstvánA szakember kiemelte, a soros elnökség alatt több konferenciát is szerveznek, a magyar elnökség programjában kiemelten kezeli a versenyképesség témakörét, amibe az agrárium is becsatlakozik. Mindez átgondoltan, szakmailag megalapozott stratégia mentén kell, hogy történjen. Elsőként az Európai Unió Parlamenti Elnökeinek Konferenciáját szervezik a Parlamentben. Szeptemberben a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara rendez agrárkonferenciát az uniós tagállami érdekképviseletek részére. Reményeik szerint a Német Állattenyésztők Szövetségével szerveznek közös tanácskozást Budapesten, s egyeztetés zajlik az Unió érdekképviseleteivel egy közös konferencia megtartásával kapcsolatban. „Hangsúlyoznám, hogy kiemelt viszonyt ápolunk a legnagyobb olasz agrár érdekképviseleti szervezettel, a Coldiretti-vel,

nagyon jó a kapcsolatunk az Osztrák, valamint a Német Parasztszövetséggel, akikkel igyekszünk átgondolt, szakmailag megalapozott, jövőbe mutató konferenciákat szervezni.

Cél, hogy már a soros elnökség alatt kialakuljon egy erőtér, egységes gazda álláspont kerüljön megfogalmazásra, ne mondhassa senki, hogy Magyarország direkt módon be akar avatkozni az uniós ügyekbe. Ezt csak együtt, egymásra figyelve, erős összefogással tudjuk megoldani”- hangsúlyozta Jakab István.

Ez is érdekelheti:

Valódi gondokra valódi megoldások

Fegyverneky Zsófia: hárompontos a határvonalról

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: