0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 21.

Borfogyasztás kulturáltan

Az Országos Borverseny megnyitója több alkalommal adott teret az ágazat szempontjából fontos eseményeknek. 2016 után 2024-ben ismételten a kulturált borfogyasztás előmozdítása szerepelt a középpontban.

Az Országos Borverseny magán viseli a szőlész-borász önkormányzat szerkezetét: a települési és borvidéki borversenyek nem csak az OBV-re nevezett tételek előzetes minősítésében játszanak meghatározó szerepet. Egyedülálló bírálati rendszerünk valamennyi állomása egyúttal a termelői közösség szakmai fórumaként is szolgál.

boros poharak
Fotó: Unsplash

Az Országos Borversenyt körülölelő figyelmet könnyen tulajdoníthatnánk a háromszintű kiválasztási rendszerből adódó egyediségének. Az OBV 69 éves története során mindvégig a magyar ágazatot alkotó szakemberek találkozási pontja volt. Ha lenne egy OBV-krónikáskönyv a szakemberek között elhangzó beszélgetések témáiról, annak elemzésével képet kapnánk a hosszú 20. századról: az államosítások könyörtelenségéről, a rendszerváltozás fennköltségéről, az EU-csatlakozás pillanatában a hazaérkezés reményéről.

Az unióban a vérre menő piaci versenyhez a termelők minőségorientált fejlesztései gyors választ jelentettek.

Az Országos Borverseny megnyitója több alkalommal adott teret az ágazat szempontjából fontos eseményeknek. 2016 után 2024-ben ismételten a kulturált borfogyasztás előmozdítása szerepelt a középpontban.

Miért fontos erről beszélni?

A mértékletes borfogyasztás pozitív élettani hatásainak tudományos megalapozottsága egyúttal az európai szőlő-borágazat fejlődési modelljének alappillérét jelentette. Az európai kultúrtáj sokszínűségét a borvidékek szőlőültetvényei teszik egyedivé.

Az európai bor egyszersmind az európai életstílus szimbóluma, az európai gasztronómia ékköve.

A borászat szerves fejlődését garantáló társadalmi szerződés felbomlásának tekinthetőek a 2010-es évek elején kezdődött folyamatok. A brüsszeli egyeztetéseken egyre hangosabban jelentek meg a fogyasztóvédő és egészségügyi civil (NGO) szervezetek. Közös működésükben, hogy elvtelen tárgyalási technikákkal ellehetetlenítik az európai egyeztetéseket. Ezzel aláássák az EU jogszabályi kereteit, hiszen a mezőgazdasági egyeztetések formális kereteit jelentő egyeztetésekre külön jogszabályok vonatkoznak.

Az említett szervezetek „független” tudományos dokumentumokra és megkérdőjelezhető kérdőívek eredményeire hivatkozva követelik az „alkoholforgalmazás” teljes megszüntetését. Ezek közös szempontja, hogy az összes alkoholos ital élettani hatásait kizárólag az alkoholmolekula szemszögéből közelítik meg. Ezzel a módszertannal hozzák közös nevezőre az égetett szeszek, sörök és borászati termékek, valamint alkoholos koktélok élettani hatásait.

Hiszen a vizsgálat csak az alkoholmolekulára koncentrál.
Illusztráció

Az NGO szervezetek a párbeszéd helyett diktatórikus javaslatokkal állnak elő, melyek bevezetése a több évezredes európai borászat ellehetetlenülését okozná. Ezzel párhuzamosan a borelőállító és borfogyasztó országokban a magukat progresszívnek valló influenszerekkel sulykolják nap mint nap a fogyasztók felé, hogy a legkisebb mennyiségű alkohol fogyasztása is káros az egészségre.

Forrás: Borászati Füzetek

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: