0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 21.

Tojáshiány miatt veszélyben a Mekis reggeli

Ha gyorsétteremben akar reggelizni az ember Ausztráliban, most jobb, ha siet. A McDonald's-ban  mostantól már csak 10:30-ig lehet tojásos ételeket rendelni, az eddigi déli határidő helyett. A madárinfluenza miatt tojáshiány alakult ki az országban.

Tojáshiány alakult ki Ausztráliában, mivel május óta több hullámban támadt a madárinfluenza. Eddig 11 baromfi-gazdaságban ütötte fel fejét a betegség és közel 1,5 millió szárnyast kellett kényszervágásra küldeni. Ezek a gazdaságok főként tojástermeléssel foglalkoztak, így nem meglepő, hogy a reggelik alapja, a tojás, szinte aranyat ér most.

tojás, hamburger, tojáshiány
illusztráció
Forrás: freepik.com

A McDonald’s vezetősége – a kiadott közlemény alapján – dolgozik azon, hogy megfelelő mennyiségben tudjanak tojást vásárolni. Folyamatos kapcsolatban vannak a termelőkkel, és reménykednek benne, hogy hamarosan visszatérhetnek a hosszabb reggeli időszakhoz.

Az ausztrál hatóságok nyugalomra intenek. Bár a H5N1 vírus fertőzöttségi aránya mindössze 10% az országban, és a helyzetet sikerült kordában tartani, azért nem minden boltban marad tojás a nap végére. Ennek ellenére 20 millió tojást adó tyúk továbbra is biztosítja, hogy ne legyen tartós hiány.

Tartós tojáshiány a madárinfluenza árnyékában?

Ez már a tizedik madárinfluenza-járvány Ausztráliában 1976 óta,. A kormány bízik benne, ahogy korábban, most is sikerül megfékezni a vírust. Az eset azonban emlékeztetőül szolgál, hogy nem csak az emberekre veszélyes influenzavariánsok okozhatnak problémát, de a jelenlegi járvány is komoly gazdasági károkat idézhet elő.

További érdekességek:

Otthoni keltetés

McDonald’s reggeli: sok tojással és csirkével

Forrás: magyarmezogazdasag.hu / reuters.com