0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 25.

Otthoni keltetés

Én nagyon bátran kezdtem bele a baromfizásba, ellentétben más emberekkel, akik tartanak a keltetéstől, mert azt gondolják, az egyenértékű az űrtechnológiával. Már a legelső állományomat is saját magam keltettem – géppel.

Persze végigizgultam minden percét, hiszen mégiscsak új élet létrejöttéről van szó. Megvásároltam életem első keltetőgépét és az első keltetésre szánt tojásokat. Azóta már több gépet is vettem, és az elmúlt 20 év alatt nagyjából 150-szer keltettem. Természetesen a gépi keltetés mellett kotlóssal is.

A keltetőgép kiválasztásánál több főbb szempontot is figyelembe kell venni: állítható legyen a hőfok, legyen szigetelt – mert ekkor keveset fogyaszt és stabilabban tartja a hőmérsékletet. Legyen elérhető a gyártó, ha technikai segítségre szorulok, meghibásodás esetén jó legyen a cserealkatrész-ellátottsága. A gép mellé szükséges még kontroll hő- és páramérő – ezekből is a pontosabbakat érdemes beszerezni –, így jól ellenőrizhető, hogy a kijelzőn látott értékek teljesülnek-e a gép belsejében.

keltetés keltetőgépek
Kettő István keltetőgépei közül – fontos, hogy a gyártó elérhető legyen
Fotó: Szabó István

Előkészületek

A tojásokat magam gyűjtöm, de állományfrissítés céljából vásárolni is szoktam.

A saját tojásokat 30-as tojástálcára helyezem, hegyes végével lefelé, és körülbelül 15-18 fokos helyiségben tárolom a gépbe helyezésig. Maximum 9 napig gyűjtöm. (Itt jegyezném meg, hogy a 24 órán belüli tojásokat nem teszem a gépbe.)

jelölt tojások keltetés
Jelölt tojások a keltetés elején…
Fotó: Pecsenyei Katalin
kikelt csibék tojások keltető
…és a legvégén
Fotó: Pecsenyei Katalin

Keltetésre lehetőleg tiszta, nem deformált (szabályos tojás alakú), normál héjazatú (nem lágy vagy vékony) és kalciumkiválásoktól mentes tojásokat szánok.

Ha összegyűlt egy gépre való tojásmennyiség, akkor meglámpázom a tojásokat, ennél a lámpázásnál elsősorban a tojáshéjat vizsgálom meg, hogy nincs-e rajta repedés, másodsorban a tojás tompa végénél lévő légkamra meglétét, helyzetét és szabályos kupola alakját ellenőrzöm.

Meg is mérem a tojásokat, mert a túl nagyok két sárgájával is rendelkezhetnek. Ezek nem alkalmasak keltetésre, mert az esetek 99 százalékában nincs bennük elegendő tápanyag két csibe kifejlődéséhez. Az esetleg szennyezett tojásokat 30-32 fokos, folyó víz alatt megtakarítom, lehetőleg a szennyeződést nem beledörzsölve a tojás pórusaiba. Ezt követően fertőtlenítem a felületét, majd újra leöblítem tiszta, folyó, kézmeleg vízzel. Hagyom megszáradni őket.

Forrás: Kistermelők Lapja

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: