0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 21.

Biztonságot nyújtó fajták, innovatív technológiák

Az új környezeti igényekre felkészültek-e a vetőmag-forgalmazók, milyen irányban halad a nemesítés? A kérdésre Sík Imre, az RAGT Vetőmag Kft. country managere és Keresztes Zsolt, a Gyermelyi vállalatcsoport növénytermesztési igazgatója válaszolt.

Az utóbbi évek klimatikus, gazdasági változásaihoz és a közös agrárpolitikában lefektetett fenntarthatósági, környezetvédelmi elvárásokhoz kénytelenek alkalmazkodni a szántóföldi növényeket termesztők is. Olyan fajtákat, hibrideket kell választaniuk, melyek jól teljesítenek a megváltozott körülmények közt. Vajon az új igényekre megvan-e a válaszuk a vetőmag-forgalmazóknak, milyen irányban halad a nemesítés?  Erről beszélgettünk Sík Imrével, a RAGT Vetőmag Kft. country managerével, és Keresztes Zsolttal, a Gyermelyi vállalatcsoport növénytermesztési igazgatójával.

A gazdálkodók alapvetően elvárják a nemesítőktől, hogy fajtáik, hibridjeik sokat teremjenek, a termésminőségük megfeleljen a vevői igényeknek és lehetőleg minél több károsítónak ellenálljanak. A RAGT eredményeit hosszan lehetne sorolni, hiszen 32 szántóföldi növényfaj 52 nemesítési programján dolgoznak a vállalatcsoportnál, így a kukorica, a napraforgó, az őszi káposztarepce, a cirok, a szója, és kalászosok igen széles választékát kínálja a cég.

Néhány innováció ugyanakkor mindenképp említésre érdemes, melyeket éppen a klímaváltozás és a környezetvédelmi szigorítások szültek, hangsúlyozta Sík Imre. Ezek közül a gazdálkodók a leghamarabb a kukorica Duo System technológiáját ismerhették meg.

Ennek az a lényege, hogy klasszikus nemesítési módszerekkel sikerült olyan hibrideket előállítani, amelyek a szuperszelektív egyszikűirtók közül károsodás nélkül képesek elviselni a cikloxidim hatóanyagú Focus Ultrát. Az utóbbi időben megújították ezt a portfóliót, már minden éréstípusban kínálnak Duo kukoricahibrideket (például Zanetixx Duo, Kartelo Duo, Hexxagone Duo, Exxemplair Duo), és jövőre egy újabb fajta bevezetését is tervezik.

Napraforgóból a hagyományos tulajdonság (termésmennyiség, szárállóság, gombabetegségekkel szembeni ellenállóság) javításán kívül kiemelt cél a magas olajtartalom elérése. Az OLAJ + jelzésű napraforgóhibridek (például a Vallencia CLP, Charlotte Cl és Guillermo CLP) olajtartalma általában 2%-kal magasabb a piaci átlagnál.

A ciroknál is bebizonyosodott, hogy megfelelő termesztéstechnológiával igen is lehet magas (12-13 t/ha) hozamot elérni, hangsúlyozta a cégvezető. A RAGT választéka cirokból is széles, siló és szemes (fehér és vörös) fajtákat egyaránt forgalmaznak, nem mellesleg a vállalatnál nemesítették a jelenleg forgalomban lévő legfehérebb cirkot (Icebergg).

Az említett fajokon kívül a RAGT a kalászosok nemesítésében is erős. Az egyik hazai vetőmagtermesztő partnerük a Gyermelyi vállalatcsoport, és a cégek között több kapcsolódási pont is van.

A Gyermelyi márkanévről általában a tészta és a liszt jut az emberek eszébe, ám ehhez alapanyag is kell. A Gyermelyi vállalatcsoport növénytermesztési üzletága ezért nagy felületen termeszt kalászos vetőmagot, amit értékesítenek, majd a partnereiktől visszavásárolják a termést.  Az elővetemény repcéből és napraforgóból is vetnek RAGT fajtákat, illetve a tojást adó tyúkok takarmányozásához szükséges kukoricát is termesztenek.

Olyan fajtákkal dolgoznak, melyek illeszkednek a helyi talaj- és éghajlati viszonyokhoz, hogy legalább átlagos, vagy annál jobb eredményt tudjanak elérni. Ezek kiválasztásához folyamatosan vizsgálják a nemesítőházak kínálatát, árulta el Keresztes Zsolt.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu