0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 18.

Az Ön cicájában van vadmacskagén?

A vadmacska és házi macska kereszteződéséből születő cicák kinézetre nagyon változatosak lehetnek, a viselkedésükről mégis keveset tudunk.

A HUN-REN Balatoni Limnológiai Kutatóintézet és az ELTE Etológia Tanszéke most azt kutatja, mennyire elterjedtek a vadmacska tulajdonságok a magyarországi házi macska populációban.

vadmacska
Vadmacska

Pontos létszámadataink nincsenek az ember elől rejtőzködő, főként éjszakai és szürkületi életmódú európai vadmacskáról, mert a becslést nehezíti az alig több mint egy évtizede önálló fajnak tekinthető hibridek jelenléte is. Egy húsz évvel ezelőtti genetikai vizsgálat szerint az európai állományok között az itthoni vadmacska-állományban a legnagyobb a hibridek aránya, körülbelül 40%. Az utóbbi évek szőrcsapdázással gyűjtött mintáinak genetikai vizsgálatai szerint azonban ez az arány még ennél is nagyobb lehet.

A szőrcsapdák lényege, hogy a kutatók a vizsgálandó terület több pontján macskagyökér és macskamenta kivonattal kezelt tapadó felületeket hoznak létre.

Az ezekhez dörgölőző macska jó esetben néhány, vizsgálatra alkalmas szőrszálat hagy a szőrgyűjtő felületén. Genetikai vizsgálattal megállapítható, hogy tisztavérű vadmacska, házimacska vagy a hibridjük hagyta hátra a szőrszálat.

Vadmacska + házimacska

A vadmacska leginkább a cirmos mintázatú házimacskához hasonlít, de az alapos megfigyelés jellemző különbségeket, egyedi bélyegeket is feltár. A kameracsapdás mintavételezési móddal küllem alapján lehet mintavételezni a vadmacskákat. A harmadik, talán legalaposabb módszer az elpusztultan talált példányok boncolás utáni vizsgálata.

Bár egy vadmacska és egy házi macska szerelméből küllemre nagyon változatos kölykök születhetnek, a hibrid cicák viselkedéséről még hiányosak a szakemberek információi.

Épp ezért az ELTE Etológia Tanszék és a HUN-REN Balatoni Limnológiai Kutatóintézet kutatói jelenleg azt vizsgálják, mennyire vannak jelen vadmacska gének a magyarországi házi macska populációban. Kérdőíves kutatásuk célja, hogy képet kapjanak a velünk élő hibrid macskák viselkedéséről és külleméről.

kérdőív kitöltése kb. 10-15 percet vesz igénybe. De szívesen fogadnak olyan fényképeket, kameracsapdás felvételeket, helyszínleírásokat is, amelyek természetben megfigyelt élő, vagy utakon elpusztultan talált, vélhetően vadmacskákról készültek.

Aki kíváncsi az év emlősének választott vadmacskák titkai, életmódjára, annak érdemes meghallgatnia a HUN-REN BLKI BalatonScience nevű podcastját, amelyben Lanszki József tudományos tanácsadóval beszélgettek az európai vadmacskáról:

További érdekességek:

Doromboló apróságok születtek a Szegedi Vadasparkban

A felelős macskatartás kulcsfontosságú az Év Emlősének fennmaradásához

Forrás: Magyar Kutatási Hálózat (Hungarian Research Network, HUN-REN)