0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 18.

A vágódeszka is káros az egészségünkre: öt veszélyes mindennapi eszközünk

Azt már évek óta tudjuk, hogy a műanyagtermékek lebomlása következtében felszabaduló mikroműanyagok bejutnak az emberi szervezetbe, gyakorlatilag egyik szervünk sincs rejtve előlük, és különféle megbetegedések kiváltásáért felelősek.

A mikorműanyagok többek közt rákos elváltozást, szív- és érrendszeri problémákat, valamint a reprodukciós képesség csökkenésével járó kórképeket idézhetnek elő.  Az Euronews összeszedte azokat a mindennapi eszközöket, amik magas mennyiségben tartalmaznak mikroműanyagokat, de könnyedén helyettesíthetők.

Vágódeszka

A műanyag vágódeszka használata jelentősen növeli a szervezet mikroműanyag-dózisát. A műanyag vágódeszkák bomlása során felszabaduló mikroműanyag részecskék bejutnak a rajtuk szeletelt élelmiszerekbe, és így az emberi testbe. A fából készült hagyományos deszkákkal kapcsolatosan gyakran a tisztán tartás nehézsége merült fel. Ebből a szempontból jó alternatíva lehet az üvegből készült alkalmatosság, de papírrostból is készítenek már alternatív vágódeszkákat.

A műanyag vágódeszka használata jelentősen növeli a szervezet mikroműanyag-dózisát.
Forrás: freepik.com

Műanyag dobozok

Az étel tárolására alkalmas műanyag dobozok közül a legtöbb – legalábbis az ajánlás szerint – mikrohullámú sütőben is használható. Mégsem érdemes ezekben ételt melegíteni mikróban, hiszen a hő hatására megnövekszik a mikroműanyag-kibocsátásuk. Egy tavalyi tanulmány szerint akár 4 millió mikroműanyag-részecskét tartalmazhat négyzetcentiméterenként a mikrózható babaételek csomagolása.

Jégkockatartó

A melegítéshez hasonlóan a hűtés is elősegíti a mikroműanyagok beszivárgását a benne tárolt élelmiszerbe, vagy épp a vízbe, ezért a műanyag jégkockatartók használata sem javallott. Szerencsére ebből is kapható fém variáns, amikben ráadásul gyorsabban megfagy a víz.

A tea filter forró Vízben történő áztatása során mikroműanyagok milliói szabadulhatnak fel. Forrás: freepik.com

Papírpohár

Bár manapság az utcán közlekedő emberek jelentős hányadánál kötelező elem a kézben hordott papírpohár, az ezek tetejére pattintott műanyag kupak bizony alaposan felmelegszik a kávé gőzétől. Arról nem is szólva, hogy hő hatására ezek további kemikáliák kibocsátásáért is felelnek, ráadásul a papír közé kevert műanyaggal a szelektív hulladékgyűjtést is nehezíti.

Teafilter

Bár némiképp meglepő lehet, a teafilter gyakran műanyagból készül, egy tanulmány szerint pedig a forró vízben történő áztatás során mikroműanyagok milliói szabadulnak fel ezekből. A papír-filterek az összeillesztéseknél tartalmaznak műanyagszármazékot, így a pamut vagy a len lehet az ideális helyettesítő.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu / euronews.com