0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 21.

Madárinfluenza: közeleghet az újabb humán világjárvány?

A Pennsylvaniai Egyetem kutatói arra figyelmeztetnek, hogy a madárinfluenza vírusának terjedése egy humán járvány lehetőségét is magában hordozza.

A madárinfluenza komoly veszélyeket rejteget. A kutatók szerint még most lenne idő felkészülni egy jövőbeni járványra, és előállni egy humán vakcinával, hogy még a megfelelő tesztekre is jusson idő, mielőtt kitör egy világjárvány.

Az egyetem dolgozói következtetésüket azzal igazolták, hogy a H5N1 altípus madarak mellett egyre több emlősben lelhető fel. A szarvasmarha-állomány mellett már alpakákban és házi macskákban is igazolták jelenlétét.
madárinfluenza
illusztráció

A Reuters hírügynökségnek megszólaló szakemberek szerint a korai jelzőrendszer kiépült. Bár például az Egyesült Államok járványügyi központja proaktívan lép fel a szarvasmarha-állomány fertőzöttségével kapcsolatban, az információáramlás nem tökéletes. Globálisan pedig távol van az egységes és hatékony működéstől.

Márpedig a marhákról könnyedén átterjedhet a vírus a gazdálkodókra. Szakértők felhívják a figyelmet, hogy a 2009-es H1N1-járvány szintén hasonló módon indult, amikor sokáig emlősállatok között terjedt a kórokozó.

A madárinfluenza megfékezhető?

Az USA járványügyi központjának szóvivője a hírügynökségnek elmondta, jelenleg az Egyesült Államokban az élelmezési lánc nincs veszélyben, a fertőzött marhák jellemzően pár hét alatt felépülnek, az emberekre történő átterjedés esélye pedig minimális.

A kutatók azonban arra figyelmeztetnek, hogy ez bármikor megváltozhat, ezért lenne érdemes még most felkészülni rá. Egy jövőben kitörő humán H5N1-járvány a COVID-19-kel ellentétben ugyanis előre jelezhető, így kár lenne elherdálni ezt az előnyt, ami 2020-ban nem adatott meg.

Egyébként a hatóságok nem ölbe tett kézzel szemlélik az eseményeket, hiszen a járvány a világon jelentős  károkat okoz a mezőgazdasági termelésben.

Ezzel egyidőben az USA és Európa hatóságai az emberi veszélyre is figyelnek, és oltást biztosítanak a kiemelt kockázati csoportba tartozó, gazdaságokban, vagy laborokban dolgozók számára.

A tömeges oltás azonban egyelőre nem jöhet szóba, ugyanis az oltógyárak kapacitását a szezonális influenza vakcinájának gyártása köti le.

További érdekességek:

Már öt amerikai államban pusztultak el madárinfluenzával fertőzött tehenek

Az EU 665 ezer adag madárinfluenza elleni oltóanyagot biztosít a tagállamoknak

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu / reuters.com