0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 18.

Méhméreg krónikus vesebetegség esetén

A méhméreg és a méhészeti termékek régóta ismertek gyógyító tulajdonságaikról, és számos betegség kezelésében használták őket.

Például a méhpempő és a propolisz antimikrobiális, gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatású, míg a méhméreg fájdalomcsillapító és immunmoduláló tulajdonságokkal rendelkezik.

A jelen tanulmány eredményei arra utalnak, hogy a méhméreg hatékonyan csökkentheti az oxidatív stresszt és javíthatja a vesefunkciót krónikus vesebetegségben szenvedő betegek esetében.

méh

Ez új perspektívát nyit a krónikus vesebetegségek kezelésében, különösen azokban az esetekben, ahol a hagyományos gyógyszeres kezelések nem bizonyulnak elég hatékonynak.

A krónikus vesebetegség világszerte komoly egészségügyi probléma, ezért az alternatív terápiák rendkívül értékesek lehetnek.

Egy tanulmányban az algériai méhtől (Apis mellifera intermissa) származó méhméreg lehetséges terápiás hatását vizsgálták.

Egerek adenint kaptak intraperitoneális injekció formájában négy héten keresztül (50 mg/kg) annak érdekében, hogy a krónikus vesebetegség tüneteit produkálják. Ezt követően egy héten keresztül intraperitoneálisan méhmérget kaptak 0,76 mg/kg testsúly dózisban.

Az adeninnel kezelt egereknél testsúlycsökkenést állapítottak meg a kutatók, miközben a veséjük súlya, továbbá a vízfogyasztásuk és a vizeletürítésük megnövekedett a kontrollcsoporthoz képest. Ezenkívül az adeninnel kezelt egerek szérum- és vizeletkarbamid- és kreatininszintje, valamint szérumalbumin koncentrációja is jelentősen megnövekedett, a szérum kreatinin-clearance szintjük pedig csökkent a kontrollcsoporthoz képest.

Az adeninnel indukált oxidatív stresszt a megnövekedett MDA-tartalom, valamint a csökkent kataláz- és GST-aktivitás, és GSH-tartalom bizonyította a veseszövetben.

A méhméreggel kezelt vesebeteg egerek vese funkciója azonban jelentősen javult és helyreálltak a megváltozott élettani és biokémiai paraméterek. Ezt morfológiai és szövettani eredmények is megerősítették.

A méhméreg ígéretes természetes terápiás szer a vese funkciójának javítására adeninnel indukált krónikus vesebetegség esetén.

A tanulmány teles egészében az alábbi címen olvasható:

Possible curative effect of venom collected from Algerian bees (Apis mellifera intermissa) on adenine-induced chronic kidney damage in mice

Ajánljuk még:

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: