0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 22.

A méhméreg szinergikusan hat a mellrák ellen kemoterápia során

A mellrák gyakori oka a nők korai elhalálozásának. Még akkor is, ha magát a betegséget túlélik, az elhalálozási arány évekig magas marad a daganatdiagnózis után.

Most kutatók kimutatták, hogy egyes természetes vegyületek (Méhméreg, Hesperidin, Piperin) potenciális előnyökkel járnak, ha a rák kezelése és -megelőzése során, akár izoláltan, akár a kemoterápiával kombinálják őket. 

Illusztráció
(Forrás: freepik)

Az aktuális kutatások célja, hogy javítsák a Tamoxifen terápiás hatékonyságát in vivo vizsgálatokkal, ezért megvizsgálták a Hesperidin, Piperin és a méhméreg hatását, mind önállóan, mind Tamoxifennel alkalmazva.

A kísérleteket 132 nőstény albínó patkányon végezték, egyenlően hat csoportra és öt alközösségre osztva őket. A kiválasztott csoportokban a MCF7 sejtek xenotranszplantációjával mellrákot indukáltak. 

Azt feltételezték, hogy a természetes termékek és a hagyományos rákgyógyszerek kombinációja  növelheti a terápia hatékonyságát. Ezen túlmenően ez a kombináció csökkentheti a kemoterápia mellékhatásait.

A méhméreg, a Hesperidin és a Piperin természetes vegyületek antibakteriális, antioxidáns, gyulladáscsökkentő, immunmodulációs és rákellenes tulajdonságokkal rendelkeznek.

A sztenderd kemoterápiás szerrel, a Tamoxifennel való kombinációjuk jelentős javulást hozott a kísérleti állatok kezelésében, különösen a tumoros mirigysejtek esetén. Ez a kombinációs stratégia növelte a hatékonyságot és csökkentette a toxicitást. 

A hatás a Bax és a Caspase-3 apoptotikus gének fokozott expressziójával, valamint az antiapoptotikus Bcl-2 és az angiogenezist szabályozó VEGF gén lefelé szabályozásával érhető el. 

A Tamoxifen és a Hesperidin kombinációjánál citosztatikus és cittotoxikus hatást lehetett kimutatni, mely az apoptózis indukciója által jött létre. 

Továbbá a méhméreg és a Piperin blokkolta a tumoros emlősejteket a sejtciklus G2/M fázisában. 

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a méhméreg, a Hesperidin és a Piperin szinergikusan képesek növelni a Tamoxifen hatékonyságát a mellrák kezelésében.

A kutatás teljes egészében itt olvasható:

Khamis, A.A., Ali, E.M.M., Salim, E.I. et al. Synergistic effects of bee venom, hesperidin, and piperine with tamoxifen on apoptotic and angiogenesis biomarker molecules against xerographic MCF-7 injected rats. Sci Rep 14, 1510 (2024). https://doi.org/10.1038/s41598-023-50729-6

Ajánljuk még:

Egy méhgyilkos cukor s a rákkutatás

A propolisz szív és érrendszeri betegségek ellen – tudományos bizonyítékok

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: