Annak ellenére, hogy a fogyasztók és a feldolgozóipar részéről is lenne igény a bogyós gyümölcsökre, a hazai termesztés az elmúlt évtizedekben igencsak háttérbe szorult. Részben a klímaváltozás, részben a magas kézimunkaerő-igény miatt sajnos egyre kisebb területen foglalkoznak hazánkban bogyósokkal. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) körképe szerint az éghajlatváltozás ellenére lenne lehetőség az ágazat fejlesztésére.
A málna, a szeder, a ribiszke és a köszméte is 10-14 nappal előbb érik, mint szokott. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a FruitVeB jelentése szerint közepesen jó év várható a bogyós gyümölcsöknél.
Az elmúlt évtizedekben a bogyós gyümölcsök termesztése visszaesett, részben az éghajlatváltozás, részben a kézi betakarítás nagy munkaerő-igénye miatt. Málna például már csak szórványosan található: Nógrád vármegyében 16 hektáron, Hevesben 10 hektáron, Zala és Vas vármegyékben pedig 7-8 hektáron termelik. A bogyósok termesztése inkább a kiskertekben maradt meg.
Szedret 30-40 hektáron termesztenek, termésátlagaik 10-20 tonna között mozognak. A köszmétéből tíz évvel ezelőtt még 100-150 hektárnyi terület volt, ma alig 10 hektár maradt, de az utóbbi években jelentős technológiai fejlődés tapasztalható ebben az ágazatban is.
A bodza 5000-6000 hektáron terem, főleg az élelmiszeripar használja természetes színezőanyagként. Az egyoldalú felvásárlási piac miatt azonban az árak alacsonyak. Ráadásul helyettesíthető könnyebben termeszthető szántóföldi növényekkel, melyek ha jó termést hoznak, a felvásárlók inkább azokat választják.
Nógrád vármegye hagyományosan a bogyós gyümölcsök otthona, de Győr-Moson-Sopron vármegye is kiváló adottságokkal rendelkezik. Az éghajlatváltozás miatt új megközelítések szükségesek a nemesítésben, fajtaválasztásban és növényvédelemben. Az új technológiák, mint a drónos permetezés és az adatalapú területválasztás, új perspektívákat nyithatnak az ágazat előtt.
A bogyós gyümölcsök rendkívül magas antioxidáns- és vitamintartalommal rendelkeznek, erősítik az immunrendszert és serkentik az agyműködést, így különösen értékesek az egészség megőrzése szempontjából.