0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. február 13.

Tárolás alacsony nyomáson: újabb megoldás a pazarlás ellen?

A technológia lényege, hogy alacsony atmoszferikus nyomáson tárolják a leszedett termékeket, így azok tovább frissek maradnak.

Az ecuadori AgroIdeas raktározási és logisztikai vállalat együttműködést írt alá a Washington állambeli RipeLocker céggel. Ez utóbbi olyan technológiát szabadalmaztatott, melynek során alacsony atmoszferikus nyomáson tárolják a leszedett gyümölcsöket, virágokat, dióféléket és zöldségeket.

élelmiszer, bolt, zöldség
Fotó: Freepik

Ilyen körülmények közt ugyanis tovább megőrzik a frissességüket, minőségüket, csökken a romlási arány a tárolás során. A technológia újabb megoldás a globális szinten kiemelkedően fontos élelmiszer-pazarlás mérséklésére és a környezeti felelősségvállalás előmozdítására.

A módszer lényege, hogy könnyen szállítható, raklapnyi alapterületű, kb. 1-1,5 méter magas zárt konténerekben a levegő oxigén- és szén-dioxid-szintjét, valamint a légnyomást szabályozzák a benne tárolt termék egyedi igényei alapján.

A vágott virágokat például csokrokba kötve, zacskózva, lefektetve helyezik a tárolókba, és azok fedelét hermetikusan rázárják. A rendszer jelentést készít a konténerben folyamatosan mért adatokról, hogy valós idejű információkra hagyatkozva lehessen döntést hozni a raktározott áru további eltarthatóságáról, illetve értékesíthetőségéről.

Forrás: Kertészet és Szőlészet/floraldaily.com

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: