0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. szeptember 10.

Földimogyoró: a jövő szárazságtűrő növénye

Székács Elemér, Fleischmann Rudolf, Mauthner Ödön, Pap Endre. Csak néhány név azok közül – a maiakat nem említve, hogy ki ne hagyjunk valakit –, akiknek köszönhetően a magyar növénynemesítés ma a világ élvonalába tartozik.

A hatodik, hetedik évben tehát már tudatos tömegszelekciót végeztek, az egyedek közül kiválogatták a pozitív tulajdonságokkal rendelkezőket. A dolognak hamar híre ment, a gazdák is felkapták a fejüket rá, hogy ez lenne a jövő szárazságtűrő növénye, így különösen a Homokhátságról jelentkeztek vetőmagért. Az azonban alig volt elérhető az országban, csak kiskertekbe való, kis kiszerelésű román, illetve bolgár vetőmag volt kapható.

Balla Zoltán földimogyoró
Fotó: Balla Zoltán
Balla Zoltán ekkor, 2019-ben kereste meg a Nébih-et azzal, hogy bejelentene egy fajtát. Akkor ugyanis már tisztában volt a paramétereivel, hogy 130 nap alatt beérik, gyakorlatilag 1000 gramm az ezermagtömege, vitális és nincs ismert kártevője.

A hivatal egy évet kért a felkészülésre, így 2020-ban várta a fajtaelismerésre szánt mintát. Bár vetőmag még nem volt, a zákányszéki Kővári Róbert és Dobó Jenő arra is hajlandóak voltak, hogy a területeiken folytassa a kísérleteit. Ők ugyanis olyan növényt kerestek a vetésforgóba, aminek piaca lehet vagy legalábbis megterem a Homokhátságon. Szinte együtt tanulták ki a termesztés fortélyait.

Közben elérkezett a fajtajelölti vizsgálat, a Nébih azonban egyszerre többet szokott kérni. Így három különböző várományos fajtát küldött vizsgálatra, a minősítési eljárás két évig tartott. Az eredménye az lett, hogy mind a három fajta eltért az EU-listán lévőktől, így mindhármat bejegyezték, mind a három önálló elismerésben részesült, bekerült a nemzeti fajtajegyzékbe és az EU CPVO listára is felkerültek az új magyar fajták.

Ma már a korábbi ezer négyzetméterhez képest Zákányszéken közel 20 hektáron termelnek földimogyorót. A termésnek azonban piacot is kell találni, hangsúlyozza Balla Zoltán, hogy „ne legyen a földimogyoró lábon hajtott szarvasmarha”.

Ezért nemcsak vetőmagot szeretne termelni a Kővári családdal és gazdálkodó társaival, hanem a termést prémium termékké kell feldolgozni, mondja, mert csak akkor lehet profitra is szert tenni.

földimogyoró olaj
Fotó: Balla Zoltán

A teljes termékpálya 2023-ra állt össze. Van már vetőmag és van ökológiai körülmények között előállított élelmiszeripari alapanyag. Ebből készül novembertől márciusig a tipikusan téli csemege, a pirított földimogyoró. A széttört szemekből pedig prémium minőségű, hidegen sajtolt földimogyoró-olaj készül. A héj sem megy kárba, abból brikett lesz, aminek a tölgyfáéval egyenértékű a fűtőértéke.

Balla Zoltán az idén márkaépítésbe fogott, megalkotta a saját brandjét, van már weboldala (afoldimogyoro.hu), így kerülnek forgalomba a Kővári család termékei, illetve az olaj, a pirított mag és a vetőmag. Ma már a teljes termesztéstechnológiát bárkinek át tudják adni, amire úgy tűnik egyre nagyobb az igény, az idén már közel egy tonna fémzárolt vetőmagot adtak el, fiatal, agilis, nyitott gazdálkodóknak, őstermelőknek.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: