Míg Szingapúr és az Egyesült Államok 2020-ban, illetve 2023-ban engedélyezte a laboratóriumban termesztett hús emberi fogyasztásra történő értékesítését, addig uniós szinten még hevesebbé válik a vita erről az ellentmondásos technológiáról.
Úgy vélték, hogy ez veszélyezteti a „valódi élelmiszer-előállítási módszereket” és megkérdőjelezték, hogy a laboratóriumi húsokat élelmiszernek vagy gyógyszeripari termékeknek kell-e tekinteni az engedélyezés során. Miközben a sejtalapú élelmiszerekről szóló viták továbbra is szenvedélyes érzelmeket váltanak ki, a termesztett húsok engedélyezése az EU-ban még távolról sem várható. Ugyanez vonatkozik a nagyüzemi termelésre is. Jean-François Hocquett, a francia Nemzeti Mezőgazdasági, Élelmezésügyi és Környezetvédelmi Kutatóintézet (INRAE) kutatója szerint a jövőben a tenyésztett és a laboratóriumban termesztett hús egymás mellett léteznek majd Európában. Hangsúlyozza azonban, hogy az állattenyésztés teljes kiváltása a technikai, szabályozási és társadalmi korlátok miatt még mindig csak tudományos fikció.