0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 19.

Így működik a klímatudatos kukoricatermesztés Afrikában

A kukorica az egyik legfontosabb növénye az afrikai kistermelőknek. Egy részét maguk fogyasztják el, a felesleget pedig eladják. A klímaváltozás miatt azonban egyre bizonytalanabb a terméshozam, így új módszereket kell bevetniük.

Van-e gyakorlati előnye a fenti stratégiák alkalmazásának?

A kutatók megállapították, hogy a megkérdezett gazdálkodók 86 százaléka (azaz 272 gazdálkodó) alkalmazza az klímatudatos gazdálkodást. Egy gazda így nyilatkozott: „Régebben kiszámíthatóbb volt az időjárás, és tudtuk, mikor kell vetni és betakarítani.

Az eső azonban későn vagy egyáltalán nem jön. Változtatnom kellett a korábbi gyakorlatomon, ellenállóbb vetőmagot és más vetési technológiát kell alkalmaznom… Ez nem csak az élelmiszertermelésről szól, hanem arról is, hogy alkalmazkodjunk az új valósághoz, amellyel szembesülünk.”

Az, hogy a gazdák többsége saját maga jött rá hogy szükséges az alkalmazkodás, és kezdett el változtatni a technológián megmutatja, mennyire leleményesek ezek az emberek. A kukoricatermesztők képesek megbirkózni az éghajlatváltozással, alkalmazkodnak az új kihívásokhoz.

A klímatudatos gazdálkodást alkalmazó gazdáknak több kukoricájuk volt, mint azoknak, akik ragaszkodtak a hagyományos módszerekhez. Évente hektáronként körülbelül 6,2 tonna kukoricát takarítottak be, hektáronként körülbelül 15 000 Rúpia (824 USD) bevételre tettek szert a kukorica eladásából, és évente 4,1 tonna kukoricát értékesítettek.

A hagyományos gazdálkodási módszerekhez ragaszkodó gazdák hektáronként 3,9 tonnát takarítottak be, 2,7 tonna kukoricát adtak el, és évente körülbelül 11 500 Rúpiát (632 USD) kerestek.

A klímatudatos mezőgazdaságot alkalmazó gazdák 30 százalékkal nagyobb jövedelme igen jelentős különbség, tekintve hogy a kistermelők csekély haszonkulccsal dolgoznak.

Ez lehetővé teszi a pénz visszaforgatását a gazdaságba, amivel több lehetőséget kapnak, és jobb megélhetést biztosít számukra.

kukoricatermesztés betakarítás hozam klímaváltozás
Illusztráció
Fotó: Unsplash

Az éghajlatváltozáshoz alkalmazkodó technológiák előnyei

A talaj egészségének javítása: Az olyan gyakorlatok, mint a takarónövények és a szerves trágyák használata javítják a talaj szerkezetét és termékenységét. Ezáltal több nagyobb terméshozamot tudnak elérni.

Környezeti fenntarthatóság: A klímatudatos mezőgazdaság magában foglalja a természetközeli gazdálkodást (növénytársításokat, a mulcsozás és a forgatás nélküli talajművelést) és az agrárerdészetet (fák és cserjék ültetése a növényekkel együtt). Ezek szén-dioxidot tárolnak és csökkentik a mezőgazdasági tevékenységekből származó üvegházhatású gázok kibocsátását, hozzájárulva a fenntarthatósághoz.

Nagyon sajátos agrárerdészeti ültetvény, mahagóni és ananász
Nagyon sajátos agrárerdészeti ültetvény, mahagóni és ananász Francia Polinéziában
Fotó: Somogyi Norbert

Jobb élelmezésbiztonság: A változatosabb gazdaságokkal további élelmiszer- és jövedelemforrásokhoz jutottak. Ez csökkentette a gazdák egyetlen terménytől való függőségét és javította az extrém időjárások okozta sokkokkal szembeni ellenálló képességüket.

Növekvő termelékenység: Megállapítottuk, hogy az északnyugati tartományban az éghajlatváltozáshoz alkalmazkodó mezőgazdaság javította a talaj egészségét (segítve a talaj vízmegtartását), a vízgazdálkodást és a kártevők elleni védekezést. Ez azt jelentette, hogy a gazdák folyamatosan számíthattak arra, hogy megfelelő hozamokat érnek el.

Gazdasági előnyök: A természetalapú, klímatudatos mezőgazdaságra való áttérés azt jelentette, hogy a gazdák csökkentették a vegyszerek használatát, mint például a növényvédő szerek. Ezzel többek közt pénzt takarítottak meg. A klímatudatos mezőgazdasági gyakorlatok lehetőségeket és új piacokat nyithatnak a környezetbarát és bio termékek számára, ami további jövedelmet biztosít a gazdák számára.

Forrás: Phys.org

Magazin ajánló: