Kucséber József, az alig több mint kétszáz lelkes település polgármestere elmondta, fontosnak tartották, hogy a programot beindítsák, mert úgy látták, az a falu önkormányzatát, valamint a lakosságot egyaránt jól szolgálja majd. Mára kiderült, igazuk lett. Bucsuta központi helyén ott áll két hatalmas fóliasátor, s persze a kert, ahol minden olyan zöldség megterem, amire a konyhában szükség lehet.
– A program 2016 óta működik nálunk, és a létét mindenki mindig komolyan vette. Talán ezért is tudtuk sikerre vinni – fogalmazott Bucsuta polgármestere, hozzátéve, szívfájdalom, hogy a falvak többségében ma már alig termelnek, és szinte az állattartás is teljesen megszűnt. A falvak az elmúlt évtizedekben hatalmas változásokon mentek keresztül, s egyáltalán nem mondhatom, hogy teljesen jó az irány. Mindenki tudja, hogy megváltoztak az élet- és munkakörülmények, s ezzel együtt a fogyasztási szokások is. Annak idején nem volt udvar, ahol ne lettek volna háziállatok. Sok helyütt álltak az istállóban szarvasmarhák, s kivétel nélkül mindenhol tartottak disznókat, a baromfiról nem is beszélve. S akkor még nem is említettem a háztáji kerteket, melyek nemcsak a zöldségfélékről szóltak, hanem a gabonákról is, például a kukoricáról. Mára szinte teljesen megszűnt mindez. Néhány helyen baromfi talán még akad, más haszonállat egyáltalán nem.
Ők másból élnek, inkább megveszik a kész kajákat vagy az ételek hozzávalóit a boltokban. Még úgy is, hogy a legtöbben tudják: azok nem olyan minőségűek, mint a háziak. Sajnos a kiskertekhez hasonló a helyzet a szőlőkkel, a területeket nem művelik, sokkal inkább elhagyják. Azt látni, hogy ez a helyzet nem is javul majd, inkább tovább romlik. Ezt azért mondom el, mert a közmunkaprogrammal megteremtettük annak lehetőségét is, hogy visszahozzuk az egészséges, régi ízeket idéző zöldségeket. Be kell vallani, hogy – bolti termények ide vagy oda – ezeket igenis értékelik az emberek. Tulajdonképpen a nulláról indultunk, ki kellett alakítanunk a helyet, ahol termelni tudunk. A jelenlegi területünk helyén igazi dzsungel volt, a közmunkásaink azt kitisztították, majd ott építették fel a két sátrat. A munka minden fázisát – a keretektől a betonlapok elkészítéséig – ők maguk végezték. Nem volt kis munka, de már akkor láttuk, hogy várják a végeredményt, s mindent megtesznek azért, hogy a zöldségeskert elkészüljön, és jó termést hozzon. A kezdetektől szívvel-lélekkel gondozzák a területet, ez jól látszik a termés mennyiségén és minőségén egyaránt.
A fóliákban számos zöldséget termesztenek: paprika, paradicsom, uborka, hagyma, burgonya, bab, sárgarépa, zöldség szerepel a sorban. Mindezt a Gondozási Központ konyháján használják fel. Ami nem fogy el, azt savanyítják, elteszik.
– Az épület rekonstrukciójával már korábban is próbálkoztunk, akkor azonban a pályázatunk nem járt sikerrel, akadt kritérium, amiben nem tudtunk megegyezni a kiírás irányító hatóságával. Nem adtuk fel, újra próbálkoztunk. A Széchenyi Terv Plusz Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében 23,51 millió forintot nyertünk, az összeggel orvosolni tudtuk a fennálló problémákat – tette hozzá. – Szinte minden részhez hozzá kellett nyúlni annak érdekében, hogy az épület megfelelő állapotba kerüljön.