Régebben még nem igazán volt divat az ételek kidobása: annyit főztek, amennyit el tudtak fogyasztani. Igyekeztek biztosra menni, ezért kipróbált, generációról generációra hagyományozott recepteket használtak. Manapság bőséges a nyersanyagellátás, a szakácskönyvekkel pedig Dunát lehetne rekeszteni, szóval ötletekből sincs hiány. Ennek ellenére (vagy éppen ezért) őrületes mennyiségű élelmiszer kerül a szemétbe. Vegyünk most át néhány ötletet arra vonatkozóan, hogyan kerülhető el az élelmiszerpazarlás!
Együk meg, amit főztünk
Attól még, hogy valami nem lett tökéletes, még nem kell, hogy a kukában kössön ki. Ötleteljünk, hogyan lehetne javítani rajta, megmenteni, átdolgozni! Ha pedig valamiből nagyobb adagot sikerült készíteni, és nincs rá esély, hogy elfogyjon, kihűlés után porciózzunk belőle későbbre, és fagyasszuk le.
Ha nem szeretjük, ne készítsük
Nézzünk szét az „otthonboltban”
Igazán remek kreativitási gyakorlat, ha először azt gondoljuk át, mit tudnánk elkészíteni az otthon levő alapanyagokból. Néha még magunkat is meglephetjük, egyrészt a találékonyságunkkal, másrészt, hogy tényleg finom ételek születhetnek szorult helyzetekben is. És legyünk büszkék magunkra, mert megoldottuk a főzést boltba szaladás nélkül.
Jó, ha van étkezési tervünk
És még jobb, ha követjük is.
Például nyáron hajlamosabbak vagyunk kevesebbet enni, így (ha nem akarjuk lefagyasztani), abszolút megéri csökkenteni az adagokat.
Gyűjtsünk kipróbált recepteket
Ha még nincs elég gyakorlatunk, tapasztalatunk a főzés terén, a fűszerekkel, a hozzávalókkal, jobb, ha biztonságosabb terepen maradunk. Kérjük el ismert, kedvelt ételek receptjeit családtagjainktól, barátainktól, ismerőseinktől! Viszont legyünk felettébb óvatosak az internetről szerzett receptekkel, mert manapság már manipulálhatók. Mindig használjuk a józan paraszti eszünket, amikor egy receptet olvasunk, vagy nézünk. Kövessük le képzeletben, valóban működhet-e, nincs-e benne valamiből túl sok, vagy éppen túl kevés.
Oldjuk meg a tárolást
A nyers zöldségeknek, gyümölcsöknek különféle igényeik vannak, legtöbbjük hűvös, szellős helyen szeret lenni (pl.: hagymafélék, burgonya), néhányan szobahőmérsékleten (pl.: paradicsom, csonthéjas gyümölcsök, avokádó, banán), és vannak, amiket be kell tenni a hűtőszekrénybe (pl.: saláta, spenót, felvágott dinnye). A minőségmegőrzés és az élelmiszer-biztonság érdekében törekedjünk arra, hogy mindent a számára megfelelő helyen tároljunk.