0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. június 14.

10+1 tipp az otthoni élelmiszerpazarlás ellen

Élelmiszert kidobni nem fenntartható: azzal ugyanis rengeteg vizet, tápanyagot, természeti erőforrást, és gondoskodást pazarolunk el.

Régebben még nem igazán volt divat az ételek kidobása: annyit főztek, amennyit el tudtak fogyasztani. Igyekeztek biztosra menni, ezért kipróbált, generációról generációra hagyományozott recepteket használtak. Manapság bőséges a nyersanyagellátás, a szakácskönyvekkel pedig Dunát lehetne rekeszteni, szóval ötletekből sincs hiány. Ennek ellenére (vagy éppen ezért) őrületes mennyiségű élelmiszer kerül a szemétbe. Vegyünk most át néhány ötletet arra vonatkozóan, hogyan kerülhető el az élelmiszerpazarlás!

egészségEgyük meg, amit főztünk

Attól még, hogy valami nem lett tökéletes, még nem kell, hogy a kukában kössön ki. Ötleteljünk, hogyan lehetne javítani rajta, megmenteni, átdolgozni! Ha pedig valamiből nagyobb adagot sikerült készíteni, és nincs rá esély, hogy elfogyjon, kihűlés után porciózzunk belőle későbbre, és fagyasszuk le.

Ha nem szeretjük, ne készítsük

Hiába egészséges (vagy egészségesnek vélt), hiába beszélnek róla mások szuperlatívuszokban, hiába felkapott a közösségi médiában, ha nem szeretjük, feleslegesen készítjük el, mert nem fog elfogyni.

Nézzünk szét az „otthonboltban”

Igazán remek kreativitási gyakorlat, ha először azt gondoljuk át, mit tudnánk elkészíteni az otthon levő alapanyagokból. Néha még magunkat is meglephetjük, egyrészt a találékonyságunkkal, másrészt, hogy tényleg finom ételek születhetnek szorult helyzetekben is. És legyünk büszkék magunkra, mert megoldottuk a főzést boltba szaladás nélkül.

Jó, ha van étkezési tervünk

És még jobb, ha követjük is.

Készítésekor vegyük figyelembe a készleteinket (különösen, hogy mik a sürgősen fogyasztandók), a szezonálisan elérhető alapanyagokat (ár és beltartalmi érték miatt előnyösebbek), illetve hogy az adott időszakban mekkora az étvágyunk.

Például nyáron hajlamosabbak vagyunk kevesebbet enni, így (ha nem akarjuk lefagyasztani), abszolút megéri csökkenteni az adagokat.

Gyűjtsünk kipróbált recepteket

Ha még nincs elég gyakorlatunk, tapasztalatunk a főzés terén, a fűszerekkel, a hozzávalókkal, jobb, ha biztonságosabb terepen maradunk. Kérjük el ismert, kedvelt ételek receptjeit családtagjainktól, barátainktól, ismerőseinktől! Viszont legyünk felettébb óvatosak az internetről szerzett receptekkel, mert manapság már manipulálhatók. Mindig használjuk a józan paraszti eszünket, amikor egy receptet olvasunk, vagy nézünk. Kövessük le képzeletben, valóban működhet-e, nincs-e benne valamiből túl sok, vagy éppen túl kevés.

Legyünk kritikusak, és ha gyanúsnak találjuk, inkább a receptet dobjuk ki, mintsem a sok értékes alapanyagból készített ételt!

Oldjuk meg a tárolást

A nyers zöldségeknek, gyümölcsöknek különféle igényeik vannak, legtöbbjük hűvös, szellős helyen szeret lenni (pl.: hagymafélék, burgonya), néhányan szobahőmérsékleten (pl.: paradicsom, csonthéjas gyümölcsök, avokádó, banán), és vannak, amiket be kell tenni a hűtőszekrénybe (pl.: saláta, spenót, felvágott dinnye). A minőségmegőrzés és az élelmiszer-biztonság érdekében törekedjünk arra, hogy mindent a számára megfelelő helyen tároljunk.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu