Egy ízlésesen kialakított fűszerkert ugyanúgy a kert éke lehet, mint egy színes virágokból kirakott díszágyás, és nem csak a konyhában hasznosak, de csalogatják a beporzó rovarokat és sok kártevőt elriasztanak.
A tervezés során fontos az ideális hely kiválasztása, érdemes a házhoz közel elhelyezni, hogy gyorsan meg tudjuk szedni a fűszereket, akár főzés közben is, tehát könnyen hozzáférhető, körbejárható és jól kezelhető legyen.
A legjobb a napos fekvés, hogy intenzív aromák alakuljanak ki a növényekben. Ha megtaláltuk az ideális helyet, akkor válasszuk ki az ízlésünknek megfelelő fűszer és gyógynövényeket, hiszen ez a két tulajdonság gyakran együtt jár.
Megpróbálkozhatunk látványos fűszerspirál építésével. Nagyon praktikus, mert nem kell mindenért a földig hajolni, így akár kerekesszékből is gondozható. A csigaforma tetején a legszárazabb a talaj. Illetve lesz árnyékosabb oldala is, ezzel számoljunk a tervezéskor, és a megfelelő helyre ültessük az eltérő igényekkel rendelkező növényeket.

Kialakíthatunk járólapokkal sakktábla formájú fűszerkertet is, előnye, hogy a növények kényelmesen megközelíthetők még saras időben is.
Fűszerkert erkélyen
Ha az erkélyen alakítunk ki fűszersarkot, akkor válasszunk a lehetőségekhez képest minél nagyobb cserepeket vagy ládákat, hogy télen ne fagyon át, nyáron pedig több vizet tudjon tárolni a földlabdájuk. Mindenképp érdemes tájékozódni a kiválasztott fűszernövények igényeiről, csak az azonos igényűeket ültessük össze.

Alapvetően két nagy csoportra oszthatjuk a fűszernövényeket: egynyári- és évelő növényekre, és célszerű külön kezelni ezeket. Az egynyári fűszerek közé tartozik például a levél petrezselyem (Petroselinum crispum), a kapor (Anethum graveolens), bazsalikom (Ocimum basilicum) és a csombor vagy borsikafű (Satureja hortensis).
Az évelő fűszerek közül a legnépszerűbbek a rozmaring (Salvia rosmarinus), babér (Laurus nobilis), zsálya (Salvia officinalis), tárkony (Artemisia dracunculus), lestyán (Levisticum officinale), majoránna (Origanum majorana), metélőhagyma ((Allium schoenoprasum), oregánót (Origanum vulgare), kakukkfű (Thymus vulgaris), űcitromfü (Melissa officinalis) vagy különböző menta fajták (Menta sp.).

A nyár folyamán szárítsunk meg belőlük – erre június a legalkalmasabb időszak – hogy egész évben élvezhessük kertünk kincseit.
További érdekességek:
Fűszerek: ízesítenek, tartósítanak és megóvnak az ételmérgezésektől