Nőtt a saláta mérete
Az egyik kísérletet bordó levelű tépősalátákon végeztük, két különböző fénybeállítással. Azért választottuk a salátát, mert a vertikális farmokban főként ezt termesztik a rövid tenyészideje és könnyű nevelése miatt. Az egyik fényreceptben a hagyományos kék és vörös fényen kívül zöld és távoli vörös kiegészítés is volt, a másikban pedig csak zöld kiegészítés. A salátákat vízkultúrás rendszerben neveltük vetéstől számítva 7 hétig, miközben több alkalommal mértük a növények különböző paramétereit a fénykezelések függvényében.
Ez az árnyékkerüléssel magyarázható, amit a fitokrómok távoli vörös megvilágítás hatására történő deaktivációja váltott ki. Az antioxidáns hatású karotinoidok mennyisége jelentősen lecsökkent a távoli vörös kiegészítés hatására, azonban az összes antioxidáns hatású vegyületet együttvéve nem volt megfigyelhető csökkenés.

Több lett a termés a paradicsomon
A frisspiacra szánt paradicsom legnagyobb részét korszerű üvegházakban hajtatják, ahol a tenyészidőszak megnyújtásának egyik eszköze (a fűtés mellett) a kiegészítő világítás. Ebben az esetben is két fénybeállítást hasonlítottunk össze. Mindkét fénykezelés tartalmazott kéket és vöröset, ezenfelül pedig az egyikben távoli vörös fénykiegészítés volt, a másikban pedig zöld. Mértük a növények fiziológiai teljesítményét és a termések beltartalmi jellemzőit. Balkonparadicsom-fajtával kísérleteztünk, 17 hétig neveltük a növényeket perlit közegben.

Azt tapasztaltuk, hogy a távoli vörös kiegészítésnél számos olyan hatás mutatkozott, ami a fitokróm deaktivációjával járó árnyékkerülési reakció következménye. Például lecsökkent a levelek klorofilltartalma, ezért gyengébb lett a növények fotoszintézise, magasabbra nőttek, és előbb kezdtek el virágozni, mint a zöld fénykezelésű növények. A termések beltartalmát vizsgálva kiderült, hogy a cukortartalom és a savtartalom is magasabb volt a zöld fény alkalmazásával, továbbá az antioxidáns-kapacitás is.
Eredményeink mindkét növénynél azt bizonyították, hogy érdemes foglalkozni a fényrecept helyes összeállításával, mert a zöldségek számos tulajdonságát megváltoztathatja. Az általános kék és vörös fényt fontos kiegészíteni távoli vörössel: salátánál a méret, paradicsomnál pedig a termésmennyiség növekedése érdekében; illetve zöld fénnyel javíthatók a beltartalmi jellemzők. Fontos, hogy ezeket a kutatásokat a gyakorlatban hasznosítani tudjuk, így érdemes lehet tovább kísérletezni más fajtákkal üvegházakban vagy akár vertikális farmokon.
Venczel Lilla, Harsányi Ádám,
Balogh János, Fóti Szilvia
MATE Növénytermesztési-tudományok
Intézet, HUN-REN–MATE Agroökológiai Kutatócsoport