A segítségnyújtás fontossága mellett az Élelmiszermentő Központ az akcióval szeretné felhívni a figyelmet a kereskedelemben keletkező élelmiszer-felesleg jótékony célra történő hasznosítására.
Az élelmiszer-pazarlás növekvő globális probléma az egész világon, miközben az élelmiszer értékes erőforrásunk. Kiss-Pogány Tamás, az Élelmiszermentő Központ ügyvezetője elmondta: az Élelmiszermentő Központ feladata az élelmiszer-veszteség megelőzése és a lejárathoz közeli, de még biztonsággal fogyasztható tartós élelmiszerek összegyűjtése, és elosztása karitatív szervezeteknek.
A most befejeződött adománygyűjtési akció során egyszülős családokban élő gyermekek számára folyt a gyűjtés. Hazai cégek felajánlásait várták, akik segítségével több száz csomagot állítottak össze.
„Országszerte 22 helyszínen lehet átvenni a csomagokat, amelyekben helyet kaptak alapvető élelmiszerek, konzervek. A csomagok kiosztását vidéki partnereink segítségével koordináljuk.
Mindig kiemelt figyelmet igyekszünk fordítani a vidéken élő családokra, hogy számukra is könnyen elérhetővé tegyük az adományok átvételét – foglalta össze Nagy Anna, az Egyszülős Központ vezetője.
„Apaként jöttem rá, hogy milyen könnyedén bánok én is a felesleges élelmiszerekkel. Így gyermekeim jövője miatt is fontosnak tartom, hogy támogathatom az adománygyűjtést. A kezdeményezés idei célja különösen megfogott: segítséget nyújtani az egyszülős családokban élő gyermekek számára.” – hangsúlyozta Takács Bence, kommunikációs szakember.
Az első akció során több száz doboznyi élelmiszer-adomány gyűlt össze, melyeket az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ) osztott szét a tagjai között. Idén húsvétkor a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége (MVGYOSZ) rászoruló családjai számára folytattak gyűjtést.
„Szeretnénk minél több céget megszólítani, bevonni a jótékonysági akcióinkba, amelynek következő állomása az adventi adománygyűjtés lesz.” – mondta el Kiss-Pogány Tamás.