0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. november 6.

Nyakukon maradt a banán, bort készítenek belőle

Az afrikai Malawi északi részén élő banántermelők új ötlettel álltak elő, hogyan hasznosíthatják a szélsőséges időjárás okozta nagy mennyiségű túlérett banánt: a Twitule szövetkezet bort készít a nyakukon maradt túlérett termésből.

Az innováció hátterében az áll, hogy a banántermelők az emelkedő vízszint miatt kiszorultak a Malawi-tó partjairól, magasabb hőmérsékletű területekre költöztek, ott azonban a banán gyorsan beérik a hőség miatt.

banán

Ez a környezeti változás arra késztette a gazdákat, hogy más felhasználási módokat keressenek a banán számára. A borkészítés során a túlérett banánt cukorral, élesztővel, mazsolával, vízzel és citrommal erjesztik, így 13%-os alkoholtartalmú bort kapnak.

A malawi helyi piacokon egyre nagyobb az érdeklődés az enyhén édes, gyümölcsös ízű, sima és könnyű textúrájú, a desszertborhoz hasonló termék iránt.

A Twitule szövetkezet jelenleg havi 20-50 liter bort készít, és gépesítéssel kívánják növelni ezt a mennyiséget. Várják a szabványügyi hivataltól a bor exportjának jóváhagyását, hogy azt más országokban is értékesíthessék.

Forrás: Kertészet és Szőlészet/freshplaza.com

Magazin ajánló: