0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. október 13.

Nem lesz több banán? A kutatók szerint ezért került a kihalás szélére

Rossz hírt közöltek a tudósok: hacsak nem történik jelentős változás, a világ leggyakrabban termesztett banánfajtája, a Cavendish banán teljesen kihal.

Akár el is búcsúzhatunk a banán legelterjedtebb fajtájától, azt ugyanis a Fusarium oxysporum fenyegeti. Az elnevezés együttesen jelöl számos gombafajt, melyek a banánfa gyökereit megfertőzve a növény kipusztulását eredményezik– írja a Food&Wine.

banán
Fotó: Pixabay

A TR4-ként (Tropical Race 4 ) is ismert vírus már több mint három évtizede fenyegeti a banánültetvényeket, ám

az elmúlt tíz év során újabb területeket hódított meg és már Dél-Amerikában is megjelent.

Ez azért aggasztó, mert a kontinens felel bolygónk banántermésének jelentős részéért – figyelmeztet a BBC.

Ám lehetséges, hogy a kutatók megtalálták az égető probléma megoldását. Nemrég egy nemzetközi kutatócsapat olyan tanulmányt publikált a Nature Microbiology folyóiratban, mely új megvilágításba helyezheti a banánproblémát. Ugyanis a tudósok szerint

a jelenlegi TR4 nem ugyanaz, mint amely az 1950-es években már majdnem a gyümölcs vesztét okozta.
banán
Banánszállítás Ugandában
Fotó: Pixabay

Li-Jun Ma, a tanulmány vezetőszerzője úgy fogalmazott, az emberiség ma már nem ugyanazt a banánt fogyasztja, mint a múlt században. Az a fajta ugyanis – a Gros Michel – mára szinte kihalt, az 50-es évek nagy Fusarium-járványa következtében.

Napjainkban leginkább Cavendish banánnal találkozhatunk a boltokban, mely fajtát azért hozták létre, hogy ellenálló legyen a betegséggel szemben. Egy ideig annak is bizonyult, ám aztán újabb banánvész sújtotta Délkelet-Ázsiát és Közép-Amerikát.

Cavendish banánok a piacon, Tanzániában.
Fotó: Erasmus Kamugisha/Wikimedia Commons

A kutatócsapat az elmúlt 10 év során ennek okait tanulmányozta.

Eredményeik alapján a vírus a génekkel és a nitrogén-monoxiddal áll összefüggésben.

Bár arra még nem találtak választ, hogyan alakulhatott ki újabb betegség, tanulmányuk szerint annak virulenciája jelentősen csökkenthető, amennyiben két, a nitrogén-monoxid képződéséért felelős génjét eliminálják.

A kutatók úgy vélik, felfedezésük új kapukat nyitott meg annak érdekében, hogy csökkenteni tudják a TR4 terjedését. Ám azt is hangsúlyozták,

a monokultúra még így is veszélyt jelent a gyümölcsre nézve.

A folyamat során egyazon területen évről évre ugyanazt a fajtát termesztik, mely következtében a növény jobban ki lesz téve a patogéneknek. Li-Jun Ma így azt javasolja, érdemes lenne különböző banánfajtákat vásárolnunk, hogy elősegítsük a gyümölcs fenntartható termesztését, és a jövőben is kerülhessen banán a kosarunkba.

banánfa
Banánvirágzás
Fotó: Pixabay
Forrás: magyarmezogazdasag.hu/foodandwine.com

Magazin ajánló: