0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. november 7.

Ismét egyre több pulykát eszünk

A koronavírus előtti időszakban az éttermekben és a szállodákban az egyik leginkább felkapott étel a pulykahús volt. Ezt számolta fel a vírus azzal, hogy az éttermek étlapjáról folyamatosan kezdett kiszorulni a szárnyas.

Nem volt ez másként a háztartásokban sem: mire a köztudatba sikeresen beépült – több más, nem mindennapi termékhez hasonlóan – a pulykahús, addigra a külső körülmények ismét a csirke és a sertés felé tolták vissza a fogyasztókat. Most ismét felfelé ívelő időszak következhet a pulyka tenyésztésében és forgalmazásában.

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay

Legalább is erre enged következtetni Horváth Lajos, a Magyar Pulykaszövetség elnökének összegzése, mely szerint idén jobb évet zár az ágazat, mint amilyen a tavalyi volt. A szakember hozzátette:

„Az uniós csatlakozásunk idején volt a legnagyobb a pulykahús fogyasztásunk, ugyanis akkor 140 ezer tonna pulykaterméket állítottunk elő, ami mára a felére csökkent. Csak részben felelős ezért a fogyasztási szokások megváltozása. Emelkedtek az energiaköltségek és 2022-ben történelmi aszály sújtotta az agráriumot. A tavalyi év például azért volt mélypont, mert emiatt egész Európában megdrágult a kukorica és a gabona ára és a 2021-es 55-60 ezer forintos terményárak 2022-re 130 ezer forintra emelkedtek. Ha abból indulunk ki, hogy fél évig neveljük a pulykát, akkor az év végére a drasztikus takarmány-áremelkedést a pulykahús árának is követnie kell”

– nyilatkozta a szövetség elnöke.

Tavaly szerencsére már nagymértékben csökkent a gabona ára, visszaesett 65 ezer forintra, amelynek köszönhetően az olcsóbb takarmánnyal újra lendületbe került a pulykatenyésztés.

Sokan nem is gondolják, de a pulyka az alacsony koleszterintartalma és a kevés zsírszázaléka miatt egyedülállónak számít nem csak az összes baromfi, hanem valamennyi haszonállatfajta körében. Az is különleges benne, hogy húsz hét alatt eléri a születési súlyának a négyszázszorosát, ami szintén nem jellemző a többi tenyészállatra. Ennek ellenére csak 3-4 kilogrammot fogyasztunk évente ebből a húsból. A szakember szerint a pulykáról általában keveset tudnak a hétköznapi vásárlók, pedig valóban egészséges ételeket lehet belőle készíteni. Ha a menükben visszatérhetne, az sokat segíthetne akár az egészséges táplálkozás népszerűsítésében és a legkisebbek szemléletformálásában.

-A második fél év sokat segített a pulykahús fogyasztásában, de nem csak az amerikai hálaadás napja miatt, hiszen nálunk – a karácsony közeledtével – megnövekszik iránta az érdeklődés. Ilyenkor mindig emelkedik a fogyasztás és idén is ez várható.

Az elmúlt egy évben szépen beállt a kereslet és a kínálat, viszont a tavalyi év volt a mélypont a 75 ezer tonnával, amely idén 90 ezer tonnára emelkedett

–mondta Horváth Lajos.

Fotó: Pixabay
Forrás: Talentis Agro

Magazin ajánló: