Nem volt ez másként a háztartásokban sem: mire a köztudatba sikeresen beépült – több más, nem mindennapi termékhez hasonlóan – a pulykahús, addigra a külső körülmények ismét a csirke és a sertés felé tolták vissza a fogyasztókat. Most ismét felfelé ívelő időszak következhet a pulyka tenyésztésében és forgalmazásában.
Legalább is erre enged következtetni Horváth Lajos, a Magyar Pulykaszövetség elnökének összegzése, mely szerint idén jobb évet zár az ágazat, mint amilyen a tavalyi volt. A szakember hozzátette:
– nyilatkozta a szövetség elnöke.
Tavaly szerencsére már nagymértékben csökkent a gabona ára, visszaesett 65 ezer forintra, amelynek köszönhetően az olcsóbb takarmánnyal újra lendületbe került a pulykatenyésztés.
Sokan nem is gondolják, de a pulyka az alacsony koleszterintartalma és a kevés zsírszázaléka miatt egyedülállónak számít nem csak az összes baromfi, hanem valamennyi haszonállatfajta körében. Az is különleges benne, hogy húsz hét alatt eléri a születési súlyának a négyszázszorosát, ami szintén nem jellemző a többi tenyészállatra. Ennek ellenére csak 3-4 kilogrammot fogyasztunk évente ebből a húsból. A szakember szerint a pulykáról általában keveset tudnak a hétköznapi vásárlók, pedig valóban egészséges ételeket lehet belőle készíteni. Ha a menükben visszatérhetne, az sokat segíthetne akár az egészséges táplálkozás népszerűsítésében és a legkisebbek szemléletformálásában.
-A második fél év sokat segített a pulykahús fogyasztásában, de nem csak az amerikai hálaadás napja miatt, hiszen nálunk – a karácsony közeledtével – megnövekszik iránta az érdeklődés. Ilyenkor mindig emelkedik a fogyasztás és idén is ez várható.
–mondta Horváth Lajos.